22 Mei 2004 -Stemverklaring

Het Europees Parlement is best onbelangrijk, dus het kan geen kwaad om te gaan stemmen op 10 juni. Ik vind het altijd weer een prettig ritueel, en je krijgt er toch even het gevoel van dat je een vinger in de pap hebt. Om dat gevoel wat meer gewicht te geven, heb ik alvast de bekende stemwijzers ingevuld: de Stemwijzer van het IPP en de Stemtest van Writers Block. Beide beperken zich tot de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en beide leggen stellingen voor die de partijen goedgekeurd hebben. Maar de Stemwijzer is met 30 korte stellingen een stuk bondiger dan de Stemtest, die per onderwerp diverse programmapunten van alle partijen laat beoordelen.

Daar staat tegenover dat je zelf kunt kiezen welke partijen je meeneemt, dus heb ik de de Stemwijzer gebruikt om een voorselectie te maken. De top-3 bestond uit LPF, VVD en D66. Misschien niet verrassend voor een rechtse liberaal, maar op geen van die partijen heb ik ooit gestemd. De uitslag van de Stemtest was een verpletterende overwinning voor de VVD. Dat bevestigt natuurlijk een vooroordeel over de LPF: goed in simpele leuzen, maar verder komen ze niet.

Waarschijnlijk zou ik zonder test ook wel voor de VVD gekozen hebben. Voor de Tweede Kamer heb ik de laatste keer niet gestemd, omdat ik alle partijen te links vond en mijn kiezersprogramma niet aansloeg. Maar nu blijkt Zalm serieus werk te maken van deregulering, dat kunnen we in de EU ook wel gebruiken. De kandidatenlijst is niet indrukwekkend, maar er staat wel een weblogger bij.

De LPF had trouwens een paar onbedoeld grappige stellingen laten opnemen in de Stemwijzer. Stelling 4B, regel 4: 'Ontwikkelen van waterstof als energiebron.' Batterijen als energiebron, dat zou ook een geniaal idee zijn. Idem, regel 3: 'Stimulering gezamenlijk onderzoek naar kernfusie waarbij kernenergie niet moet worden uitgesloten.' Nee, dat zou inderdaad wel leuk zijn, als kernfusie ook energie oplevert, maar ik vrees dat ze kernsplitsing bedoelen. Daar ben ik ook voor, als die maar niet door LPF'ers beheerd wordt.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.