04 Nov 2004 -Kwetsbare geitenneukers

Na twee dagen heb ik één lichtpuntje ontdekt aan de moord op Theo van Gogh. We weten nog niet precies wat het motief was, maar ik denk dat de dader hem vooral heeft willen straffen voor beledigingen en heiligschennis. Met andere woorden: dit was een defensieve actie, misschien zelfs uit frustratie dat zo'n 'varken' zijn Almachtige God kon trotseren. (Dit maakt het natuurlijk niet minder barbaars - de Duitse soldaten die in 1944 Oradour-sur-Glane en de mannen van Putten uitmoordden, voerden ook een defensieve actie uit.) Als hij al het doel had om anderen te intimideren, dan lijkt dat averechts uit te werken. Tegenover elk geval van censuur of zelfcensuur staan duizenden die zich luid en duidelijk uitspreken (soms al te duidelijk).

In zekere zin zou het erger zijn geweest als terroristen met een bloedeloze ontvoering een vervroegd vertrek van de Nederlandse troepen uit Irak hadden afgedwongen, of als ze moslima's die geen hoofddoek droegen verminkt hadden, zodat andere 'zusters' uit angst hun haar zouden bedekken. Er is een vreedzame voorvechter van het vrije woord afgeslacht, maar wij hebben geen terrein prijsgegeven aan de jihadi's. En wat hebben ze zich laten kennen! Schrijvers en filmmakers die niet beschermd worden door een lakse overheid zijn kwetsbaar, maar gelovigen die zich tot razernij laten brengen door spotters zijn nog veel kwetsbaarder.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.