05 Nov 2004 -Nee, maar...

Lees mee en volg de rode draad:

Slechts een enkeling keert zich openlijk tegen een massale demonstratie van moslims. Nabil Marmouch, leider van de AEL-Nederland: 'Natuurlijk ben ik geschokt, maar ik voel me niet verantwoordelijk en laat me ook geen verontwaardiging aanpraten.' Abdelhakim, redacteur van de website el qalem: 'Wij demonstreren niet mee met die slijmballen die willen laten zien dat ze het erg vinden. De dood van 40 duizend kinderen in Tsjetsjenië is erger dan die van Van Gogh.' (Volkskrant)

Nee, die moord vinden ze niet goed, maar ze kunnen de dader wel begrijpen. (Algemeen Dagblad)

De verdachte van de moord op Theo van Gogh is een Nederlander en dus "een product van de Nederlandse samenleving". Dat vindt de vooraanstaande Marokkaanse sociologe Fatema Mernissi. "De gehele maatschappij moet zich afvragen hoe het zover heeft kunnen komen dat een 26-jarige jonge man zo verstrikt is geraakt in eenzaamheid en verwarring." (Telegraaf/ANP)

Een levensgroot portret ter nagedachtenis aan Theo van Gogh in de Amsterdamse Warmoesstraat is gistermiddag beschimpt en bespuugd door Marokkaanse jongeren. (Telegraaf)

In de sauna kwam ik terecht naast een Iraanse en een Marokkaanse immigrant. Ze raakten in gesprek over de moord op Van Gogh. En toen gebeurde het. Zoals u weet heb ik een hekel aan het woordje 'maar'. Het wordt bijna altijd gebruikt om goed te praten wat voor onpopulaire of onsmakelijke uitlating je direct daarna gaat doen. Mijn mede-saunabezoekers zeiden me dat ze de moord op van Gogh niet goedkeurden. MAAR... Ik vrees dat we het ergste nog niet gehad hebben. (Zacht Ei)

Volgens een onderzoek onder lezers van het Nederlands-Marokkaans tijdschrift Mzine vindt de meerderheid van de lezers dat VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali haar biezen moet pakken. Ze zou na de moord op Theo van Gogh haar conclusies moeten trekken en haar taak moeten neerleggen. Haar koers eist alleen slachtoffers, zo laat Mzine in een persbericht weten. Mzine, het enige Marokkaans/Nederlande tijdschrift dat bestaat, wijst op een column van Hirsi Ali in het NRC Handelsblad waarin ze aangeeft een schuldgevoel te hebben over de dood van Van Gogh. ''Daarom moet ze haar conclusies trekken en per direct aftreden''', menen de Mzine-lezers. (Fok/Mzine)

De moskee vond de tekst 'Gij zult niet doden' aanstootgevend. (2525)

Ayaan heeft gelijk:

Bovendien kon de dader zich voorbereiden te midden van vrienden en kennissen die zelf nooit iemand zouden vermoorden, maar het niet erg vonden dat Theo van Gogh gedood is. Dat gegeven maakt de moord op Van Gogh zo anders dan de dreigementen van dierenactivisten tegen politici of de kogelbrieven voor politici. Islamitisch terrorisme, zowel in Nederland als daarbuiten, kan gedijen omdat het ingebed is in een grotere kring van eensgezinde medemoslims. (Volkskrant)

Over de kabaalwake op de Dam zeiden sommige verslaggevers dat er vrij veel moslims bij waren, terwijl anderen er weinig zagen. Ik vond het vooral een goed teken dat er veel jonge mensen waren aan wie je niet kon zien of ze al dan niet moslim waren. Maar na deze berichten durf ik niet meer te hopen dat Marokkanen en moslims hun best zullen doen om jongeren met fundamentalistische of gewelddadige neigingen op het rechte pad te brengen.

(Aanvulling 19-11:) Aan de andere kant hoor ik natuurlijk afstand te nemen van idioten die in naam van Theo van Gogh scholen en moskeeën in brand willen steken of opblazen. Daarom heb ik de oorspronkelijke titel van dit stukje vervangen, nadat dat scheldwoord in Uden op de afgebrande basisschool is geklad.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.