14 Nov 2004 -Tegen geweld, tegen overgave

De afgelopen dagen horen we vaak dat de overheid hard moet optreden tegen aanslagen op islamitische gebouwen omdat die de islamitische extremisten in de kaart zouden spelen. Bijvoorbeeld Arie van der Zwan in NRC Handelsblad van zaterdag: "Wraakacties op islamdoelen zijn koren op de molen van het extremisme." Dat zou best waar kunnen zijn, maar toch vind ik het een gevaarlijke, onzindelijke redenering. Zulke aanslagen moeten veroordeeld, bestraft en voorkomen worden omdat ze schade en angst veroorzaken, of er nu een moskee, een kerk, een groothandel of een parlement in brand wordt gestoken. En omdat het doel de middelen niet heiligt (behalve in uitzonderlijke situaties, zoals een bevolkingsregister in de Tweede Wereldoorlog.) Ere wie ere toekomt, het moralisme van Balkenende is hier wel op z'n plaats: "Van scholen blijf je af. Van moskeeën en kerken blijf je af." en "Wie geweld gebruikt, heeft altijd ongelijk."

Dit is geen theoretische discussie. Als de wraakacties islamitische terroristen zouden afschrikken zouden ze niet minder verwerpelijk zijn. En als je het zelfde argument zou toepassen op handelingen die wel te rechtvaardigen zijn, zou je toegeven aan een vreemd soort chantage. De immigratiebeperkingen van de afgelopen jaren, de gedwongen inburgering, de waarheid over criminele Marokkaanse jongens, kritiek op de islam, godslastering en heiligschennis, biologie-onderwijs volgens de evolutietheorie, alledaagse provocaties zoals muziek maken, de hond uitlaten of als vrouw je haar laten zien, de Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan, dat zijn allemaal zaken waardoor moslims radicaler zouden kunnen worden. Maar wie om die reden concessies doet, beloont geweld en intimidatie - en dat is veel meer koren op de molen van het extremisme.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.