08 Dec 2004 -Ander woord!

Het meest zinloze boek dat ik ooit gekocht heb is de praktijkgids Synoniemen van Van Dale. Eigen schuld dikke bult, ik had kunnen weten dat ik evenveel zou hebben aan een beknopt synoniemenwoordenboek als aan een koelkast op de Noordpool. Er staan net die 20.000 woorden in die je nooit vergeet. Vandaag zocht ik naar een alternatief voor boog of bocht, maar die woorden vond Van Dale al te moeilijk. Bent u net begonnen uw eerste Nederlandse woorden te leren? Dan mag u het voor een vriendenprijsje overnemen.

Aanvulling 17.20: 'Curve' en 'kromme' staan er wel in, en verwijzen naar elkaar. Maar ik had natuurlijk beter in het Omgekeerd Woordenboek kunnen zoeken.
Overtuigen


"Het Juiste Woord," van Brouwers is het beste synoniemenwoordenboek.

ijsbrand (URL) - 19 Dec 2004 - 13:58

Dat hoor ik wel vaker. Maar is dat niet verouderd? Ik gebruik meestal vertaalwoordenboeken om synoniemen te vinden. (Het lijkt omslachtig om via een vreemde taal te zoeken, maar tegenwoordig is dat een kwestie van één keer vaker klikken.)

Edwin - 20 Dec 2004 - 16:34

Vooruit, ik heb "Het Juiste Woord" toch maar gekocht. Het is in 1988 voor het laastst bewerkt door F. Claes, net als Brouwers een jezuïet. Claes heeft ook het woordenboek van pater Verhoeven S.J. bewerkt. Erg verouderd is het dus niet, maar voor informaticateksten zul je weinig hebben aan die ene kolom over computers. Mijn eerste ervaringen zijn wisselend. Ik heb er al profijt van gehad bij een vertaling (vergeten welke woorden ik erin vond). Maar een ander woord voor "prestatie van formaat" kon ik er niet in vinden. Ook in superlatieven lijkt het niet sterk te zijn.

[Edwin] () - 11 Feb 2005 - 23:35

wat is een ander woord voor : bivakkeren ??

frida - 09 Jun 2007 - 13:19

Kamperen, zou ik zeggen, en in Het Juiste Woord vind je nog: je tenten opslaan, op kamp zijn en een paar verouderde uitdrukkingen (tabernakelen, gelegerd zijn).

Edwin - 10 Jun 2007 - 21:29

wat is een ander woord voor nooit

max - 16 Sep 2007 - 13:05

Nimmer, te gener tijd, van m'n levensdagen niet, never, jamais, nie, nunca, en mi vida, met sint-juttemis als de kalveren op het ijs dansen, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, als Rita Verdonk premier wordt.

Edwin - 18 Sep 2007 - 15:34

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.