19 Dec 2005 -Thuis voor de buis

1. Die tintelende nazomerdag was de luie, gesubsidieerde bohémien zich al 's morgens vroeg te buiten gegaan aan een dolce far niente op z'n aftandse tweezitscrapaudtje.

2. De antiheld deed alles op z'n elfendertigst en leverde de op z'n jan-boeren-fluitjes in elkaar geflanste genreschilderijen steevast te elfder ure voor de subsidiëring af bij de mecenassen.

3. De luiwammessende vrijeberoepsbeoefenaar keek naar het tv-kanaal van de op reclame-inkomsten gedijende supercommerciële pulpzender; daar werd net het eerste tête-à-tête van een tweeëiige twee-eiige tweeling vastgelegd.

4. De door treitereiijen geteisterde anchorman die in beeld kwam, was het door Jan en alleman voor overgelopen farizeeër versleten kijkcijferkanon; hij werd door onze kunstenmaker beschouwd als bijdetijdse ambassadeur van de Jan-Saliegeest jansaliegeest die het Jjanhagel abusievelijk voor excentriciteit verslijt. 

5. "Waar blijft mijn croque-monsieur?", blèrde de aquarellist naar zijn eega, een voormalige heroïneprostituee, die een half dozijn dictees terug, toen zij nog een frêle spring-in-'t-veld was, op de vip-plaats van de parkeerfaciliteit de reputatie van een promiscue oud-Tweede-Kamerlid te gronde had gericht.

6. Zelf was dit op zijn eigen idee-fixe terende product van de bohème ook geen casanova meer; maar zoals zijn muze in een geforceerd up-tempo de wijnfles en de kurkentrekker binnenbracht, deed ze hem verlangen naar de nymfomane gepiercete lolita naast wie hij zich kort geleden kortgeleden nog terneervlijde.

7. Alleen de T-vormige accessoires van haar telkenmale geüpdatete gsm'etje verlenen haar nog een fractie sex-appeal, bedacht hij toen hij de etiketloze fles als een pasgeboren baby dodijnde in zijn elleboogholte.

8. "Dat je als een houten Kklaas de reclameomzet van de nieuwe zender opvijzelt, is tot daaraan daar aan toe", zei het in een feeërieke boerka gehulde ex-seksobject, terwijl zij wat gemorste tutti frutti tuttifrutti onder het smyrnatapijt wegwerkte, "Maar je kunt tenminste toch je schoenen uittrekken!"

Het Grote Dictee dus. Ik schat dat ik 7 fouten gemaakt heb, vooral in hoofdletters en aaneenschrijven. Een meevaller was dat ik maar één woord niet kende: dodijnde. Het zal wel anders geschreven worden dan deinen, dacht ik, en dat klopte. Maar er waren weer uitspraakfouten: deze keer geen spellinguitspraak in geüpdatete, maar wel een k in accessoires, een foute e in vrij(e)beroepsbeoefenaar en de Hakkelaar sprak mecenassen eenmaal uit met een a in plaats van de eerste e.

Aanvulling 21.47: Het zijn er iets meer geworden: 11 fouten gevonden na de correctie op tv. 11 foute woorden tenminste, officieel een stuk of 15 als je het per letter en streepje telt. De tekst verschijnt hier. Aanvulling 21.50: De Vlaamse winnares, een ondertitelaar, had 4 fouten. Ze heet Els Ribbens.

Martine Tanghe had gelijk: in de laatste minuut maak je de meeste fouten. Ik werd zenuwachtig van al die namen zonder hoofdletters.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.