16 Sep 2010 -Cultuur

Ter verdediging van de cultuur en het fatsoen schreef de grote denker Anil Ramdas vorige week het volgende over de voormalige arbeidersklasse, die volgens hem alleen de welstand maar niet de cultuur van de middenklasse heeft overgenomen:

Die Hollanders die in die eigen huizen wonen en een eigen auto hebben en met vakantie kunnen, zijn voor een groot deel white trash. Het zijn tokkies, het zijn families Flodder, met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Wat kun je anders zeggen van de meeste Telegraaflezers, SBS-6- en RTL-kijkers en PVV-stemmers, dan dat ze boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd zijn? Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, zonder principes, zonder idealen; kan het anders worden geformuleerd?

Ja, ik denk dat het wel anders geformuleerd zou kunnen worden. Ik vind dit geen voorbeeld van wellevendheid en welsprekendheid. In de reacties op zijn column doet Ramdas ook nog een persoonlijke aanval op Joost Zwagerman. Toevallig ben ik deze week over drogredenen aan het schrijven. Ik vraag me af onder welk soort argument dit citaat valt. Het is geen echte jij-bak, want Ramdas reageert niet op een concrete scheldpartij van een Telegraaf-stemmer of een PVV-kijker. Zullen we het een onbedoelde zelfbeschuldiging noemen?

En is zo'n tekst uit de mond van een Hindoestaan nou zwart racisme of blanke zelfhaat?
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.