15 Jan 2011 -Crisis voorspeld door astroloog

In Amerika is het opeens nieuws dat de tekens van de dierenriem verschoven zijn, zodat er niets meer klopt van de zonnetekens die Westerse astrologen gebruiken. Grappig dat ook een pseudowetenschap last kan hebben van nepnieuws. Volgens Time en het planetarium van Minnesota ben ik opeens geen Waterman meer, maar een Steenbok. Alsof de sterrenbeelden vorige week verschoven zijn. Op de handige site Your New Star Sign kun je je nieuwe sterrenbeeld laten uitrekenen. Astrologen werpen tegen dat ze niet de sterren volgen, maar de seizoenen. Dat is een smoesje, want professionele astrologen vinden zich juist betrouwbaarder dan horoscopen in de media omdat ze ook op de stand van de maan en de planeten letten, niet alleen op de stand van de zon.

Maar goed, door deze flauwekul herinnerde ik me een passage uit mijn artikel over bedrijfsastrologie (Skepter, 2005). Achteraf gezien heb ik in een Amsterdams hotel een historische presentatie meegemaakt tijdens een congres van de International Society of Business Astrologers, waarin een Amerikaanse astroloog de huidige economische crisis voorspelde. Alleen de jaartallen klopten niet helemaal:

De Amerikaanse astroloog en romanschrijver Robert Gover concentreerde zich op 'grote depressies' – een dankbaar onderwerp, want die zijn zo langdurig en zeldzaam dat er gemakkelijk een veelzeggend patroon in te ontdekken is. Gover vond in de horoscoop van de VS tijdens de vier grote depressies van de jaren 1780, 1840, 1930 en 1970 opvallende kruisvormen, die als erg ongunstig gelden. De volgende crisis verwacht hij in 2014 of 2015. Andere astrologen zoals Henry Weingarten waarschuwden al eerder voor een 'Grand Cross' op 18 augustus 1999, dat de aandelenkoersen zou doen instorten. In werkelijkheid bleven de koersen destijds stijgen.

Ik heb er trouwens spijt van dat ik destijds niet meer aandacht heb besteed aan iets wat ik me toen afvroeg: zijn economen betere voorspellers dan astrologen? In ieder geval bleek niemand in staat om beurskoersen te voorspellen.

Aanvulling 18 januari: De Academie voor Astrologie heeft erkenning als hbo-opleiding aangevraagd en maakt naar eigen zeggen een goede kans. (Een tip van Mark Nieuwenhuizen.) Laten we hopen dat die voorspelling ook niet uitkomt. Aan de andere kant: ik weet niet hoe ik aan een bestuursrechter zou kunnen uitleggen waarom astrologen geen accreditatie krijgen maar theologen en economen wel. 
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.