01 Feb 2011 -Lizzy van Leeuwen kan er niet om lachen

Trrring! *)

- Hallo, met Edwin den Boer.

- Hallo, u spreekt met Lizzy van Leeuwen. U heeft mij een boekje gestuurd met de titel Overtuigen omdat daarin een artikel van mij over Geert Wilders besproken wordt. Dat gedeelte heb ik ook gelezen, maar ik moet zeggen dat u de plank helemaal misslaat.

- O ja?

- Ja, u beschrijft het als een aanval op Geert Wilders, maar zo was het helemaal niet bedoeld. Zowel de Groene Amsterdammer als ik hebben vele boze brieven gehad omdat het een steunbetuiging aan Geert Wilders zou zijn.

- Dat vind ik een merkwaardige interpretatie van het artikel, en die laat ik voor rekening van die mensen.

- Nou, niet de minste intellectuelen reageerden positief omdat iemand eindelijk eens onpartijdig over Wilders schreef.

- Ha ha.

- U lacht erom?

- Ja, daar lach ik om.

- Dan zie ik geen andere mogelijkheid dan dit gesprek te beëindigen.

Tja, het was misschien niet beleefd, maar ik moest oprecht lachen om het idee van een 'onpartijdige' analyse waarin acht keer de afkorting NSB voorkwam. Wie me met kritiek opbelt, mag me ook wel wat meer tijd gunnen om inhoudelijk te reageren. Die boze brieven kende ik niet, die positieve reacties ook niet. Bij nader inzien kan ik me wel voorstellen dat Groene-lezers boos werden omdat ze Wilders als slachtoffer van het koloniale verleden beschreef, terwijl sommige intellectuelen dat juist mooi vonden. Maar Groene-lezers en intellectuelen zijn over het algemeen geen vrienden van Wilders; waarschijnlijk hadden ze liever gezien dat de PVV minstens tien keer met de NSB werd vergeleken.

Het artikel van Van Leeuwen behandel ik in mijn boek juist als een treffend voorbeeld van wetenschappers die zich objectief voordoen, terwijl ze zich laten leiden door hun eigen belangen en politieke voorkeuren. Ik geloof dat haar reactie gemeend was en dat ze echt niet beseft hoe bevooroordeeld ze is. Overigens, zelfs als ik mijn speculaties over haar motieven zou intrekken, zou mijn kritiek op haar methode blijven staan.

Maar goed, oordeelt u zelf. Het artikel van Van Leeuwen staat online: Wreker van zijn Indische voorouders. Dit is wat ik er in Overtuigen over schreef:

Wilders wordt bruin geschilderd

In september 2009 schreef Lizzy van Leeuwen een artikel in de Groene Amsterdammer over de Indische achtergrond van Geert Wilders. Ze is antropologe en het artikel is opgezet als een studie van historische achtergronden, maar het is in feite een zeer partijdige aanval. Ze probeert Wilders bruin te schilderen – in twee betekenissen, want volgens Van Leeuwen heeft Wilders nazistische ideeën omdat zijn grootmoeder Joods en Indonesisch bloed had. Ze gooit kolonialisme, nationalisme, vreemdelingenhaat, nationaal-socialisme, de PVV en de rechtervleugel van de VVD op één hoop. In al die stromingen vindt ze gefrustreerde Indo’s of Indische Nederlanders. Of die ook in linkse partijen actief zijn, komt niet ter sprake.

Maar het meest onwetenschappelijke is dat Van Leeuwen denkt de gedachten van Wilders en zijn familie te kunnen lezen. De leider van de PVV heeft “neokoloniale drijfveren, die hij van de Indische NSB lijkt te hebben gekopieerd”. Voor zijn oma en haar kinderen was het “ongetwijfeld een diep traumatische ervaring” om naar Nederland te komen. Het betoog draait om haar interpretatie van zijn blonde haar: “Het is niet minder dan een geniale ingeving van Wilders geweest om zijn donkere haar te bleken. Dat is blijkbaar alles wat in Nederland nodig is om Indo-af te zijn.” Wilders heeft zijn afkeer van de islam zelf verklaard uit zijn reizen door het Midden-Oosten, waar hij onderdrukking en stagnatie tegenkwam in islamitische landen. Waarom zou hij die reizen hebben gemaakt als hij een aangeboren afkeer van moslims had gehad?

Om met een positieve noot af te sluiten: een werkelijk objectieve analyse van het rechtse populisme stond afgelopen zaterdag in de Volkskrant, in de vorm van een interview met politicoloog Cas Mudde (klik op de afbeelding om de kleine lettertjes iets groter te maken).

*) Een verslag van een telefoongesprek vanmiddag rond drie uur, volgens mijn subjectieve herinnering, maar zo getrouw mogelijk. Ik heb het gesprek niet opgenomen, maar meteen erna aantekeningen gemaakt. Ze gebruikte werkelijk de woorden 'steunbetuiging', 'onpartijdig' en 'niet de minste intellectuelen'.
Overtuigen


Dat wordt een gave promo voor De Groene. Man en vrouw, beide in witte jas, die in tv-spotje verklaren dat wetenschappers het eens zijn: De Groene is gecertificeerd objectief!

Ik voorspel een enorme uitbreiding van het verspreidingsgebied, van 500 meter vanaf de Dam tot zeker 800 meter vanaf de Dam.

Arjan Dasselaar (URL) - 01 Feb 2011 - 21:20

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.