28 Feb 2011 -Mijn favoriete stoplicht

Kruising Van Hoornekade-Marnixlaan, Utrecht - Google Streetview

Mijn favoriete stoplicht in Utrecht staat op de kruising van de Marnixlaan met de Van Hoornekade, als je van de Marnixbrug naar de Amsterdamsestraatweg fietst. Het leuke van dit stoplicht is dat rood licht hier veiliger is dan groen licht. Iedere keer als ik hier door rood fiets terwijl andere fietsers staan te wachten, ben ik onder de indruk van mijn eigen slimheid.

Er zijn wel meer kruisingen waar je bij groen licht op rechtsafslaande auto's moet letten, maar meestal zijn dat minder drukke kruisingen waar fietsers direct naast of voor de afslaande auto's staan. Hier buigt de ventweg (momenteel tot een smal paadje afgezet voor een nieuwbouwproject) bij de kruising juist af van de hoofdweg, zodat afslaande automobilisten ter hoogte van de fietsoversteekplaats in de tweede versnelling willen schakelen. Een blauwe knipperlamp naast het stoplicht waarschuwt ze voor rechtdoorgaande fietsers, die uiteraard voorrang hebben - maar daar durf ik niet op te vertrouwen.

En er zijn altijd auto's die afslaan, want een van de twee autoroutes van de A27, Utrecht-Oost en Overvecht naar Zuilen kruist hier een belangrijke fietsroute van Overvecht naar het Centraal Station, Kanaleneiland, Leidsche Rijn, kortom de hele westkant van de stad. Rood licht is minder gevaarlijk, want het verkeer uit de minder drukke Laan van Chartroise, dat de brede Marnixlaan moet oversteken, kun je van ver zien aankomen, en de Van Hoornekade is een eenrichtingsweg voor gemotoriseerd verkeer, behalve lijnbussen.

Soms staan er zoveel fietsers voor rood te wachten dat ik er niet langs kan. Dan denk ik: waren er maar meer van zulke stoplichten in de stad - dan zouden die gezagsgetrouwe fietsers vanzelf uitsterven.

Kruising Van Hoornekade-Marnixlaan, Utrecht - Google Maps, gedraaid

 

Deze column is afgedrukt in het vorige nummer van de Doortrapper, het kwartaalblad van de afdeling Utrecht van de Fietsersbond. De redactie had lezers gevraagd om een stukje te schrijven over hun favoriete stoplicht. Zaterdag en vanmiddag heb ik het eerste nummer van 2011 verspreid in postcodegebied 3564. Misschien wordt het volgende nummer wel het laatste op papier, want er is geen vrijwilliger te vinden om de bezorging te coördineren. De foto is uit Google Streetview geknipt, niet alleen omdat ik lui ben, maar ook om uit onafhankelijke bron te laten zien hoe druk het is.


Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.