14 Mrt 2011 -Mooie woorden

Vandaag bestaat de nieuwsbrief A.Word.A.Day van Anu Garg 17 jaar. Dit is een van de twee nieuwsbrieven die ik iedere ochtend iedere werkdag lees, naast het dagelijkse gedicht van de Coster-lijst. Er bestaan wel meer nieuwsbrieven met 'het woord van de dag', maar dit is de enige die me blijft boeien. Bijna iedere week komen er wel een of meer woorden voorbij die ik nog niet kende, terwijl ik toch van de Engelse taal mijn vak heb gemaakt. Als de betekenis en de etymologie van het woord niet zo bijzonder zijn, zijn er altijd nog de extra's: het weekthema, een voorbeeldcitaat en een filosofisch citaat als 'A Thought For Today'. Het bevalt me wel dat Garg in die gedachten en de wekelijkse inleiding op maandag zijn eigen opvattingen laat doorschijnen, ook al denk ik er vaak anders over (hij is blijkbaar atheïst, vegetariër en pacifist). Die meningen geven er kleur aan, terwijl hij zich over taalkwesties meestal op de vlakte houdt.

Het thema van deze week is uiteraard woorden van 17 letters; het eerste is predestinarianism. (Dat woord kende ik nog niet, maar het begrip maar al te goed.) En omdat 17 ook het aantal lettergrepen van een haiku is, is er een dichtwedstrijd aan vastgeknoopt. Voor elk van de vijf woorden van deze week is er een prijs voor de beste haiku over of met dat woord. Er verschijnt trouwens ieder weekend een mail met reacties van lezers, met een prijsje voor de leukste reactie, meestal een T-shirt (het gaat natuurlijk om de eer). Een van de vaste reageerders is open source-guru Richard Stallman. Er zijn een miljoen lezers, maar in Nederland verdient A.Word.A.Day meer bekendheid.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.