20 Sep 2011 -Mijn koopkrachtplaatje

Het kabinet voorspelt een koopkrachtdaling van 1% voor de gemiddelde Nederlander, terwijl voor sommige groepen een daling van 5% dreigt. Als zelfstandige lig ik niet wakker van dergelijke cijfers. Sinds ik in maart 2002 eigen baas ben geworden, is mijn inkomen voortdurend met dubbele cijfers gestegen of gedaald. Om dat eens duidelijk te maken voor mensen met een vast inkomen, heb ik een grafiek gemaakt van mijn omzet per kwartaal (in percentages van het gemiddelde over de hele periode, want ik wil niet opscheppen over hoeveel ik verdien):

Omzetontwikkeling Woordenboer 2002-2011

 

Een halvering of verdubbeling van de kwartaalomzet is dus heel normaal. Op jaarbasis zijn de schommelingen kleiner, maar die grafiek vormt nog steeds een berglandschap met cols van de eerste categorie (zie hieronder). De kwartaalgrafiek geeft een beter beeld van mijn koopkracht, want ik kan niet tot het eind van het jaar wachten om de huur te betalen. Een maandelijkse grafiek zou extreme pieken en dalen opleveren, met regelmatig nulpunten. Eigenlijk zou ik voor mijn koopkrachtplaatje de winst moeten meten in plaats van de omzet, maar ik was te lui om de kosten op te tellen, omdat de boekhouding in de beginjaren een puinhoop was. Mijn zakelijke kosten zijn laag en constant; alleen in het eerste kwartaal van 2007 heb ik voor een noemenswaardig bedrag werk uitbesteed.

Verder is het vooral interessant wat je niet in de grafiek ziet. Er is per saldo geen vakantie-effect in het derde kwartaal, zoals je misschien zou verwachten. Alleen het tweede kwartaal scoort gemiddeld lager over de hele periode (97% tegen 101% voor de andere kwartalen). Er is niets mis met het tweede kwartaal, maar de drukste perioden voor een vertaler vallen meestal in andere kwartalen, in de zomer en de winter.

Omzetontwikkeling Woordenboer 2003-2010 per jaar

 

Er is op het eerste gezicht een verband met de groei van het bruto binnenlands product, maar dat zal toeval zijn, want de grootste stijging (in 2004) en de grootste daling (in 2009) van de economische groei lopen achter op een stijging (in 2003) en een daling (in 2007) van mijn omzet. In feite zijn de verschillen op jaarbasis verklaarbaar door persoonlijke omstandigheden. In het begin heb ik een jaar nodig gehad om aan de bak te komen, vorig jaar heb ik september en oktober een boek geschreven en in 2006 heb ik gewoon stug doorgewerkt zonder een week vrij te nemen. Ik herinner me nog dat ik in november 2006 aan de telefoon stond te schreeuwen tegen een klant die me meer werk wilde geven dan we hadden afgesproken, terwijl ik op locatie aan het werk was bij een andere klant. (Vandaar dat uitbestede werk aan het begin van 2007.) Vanaf eind 2007 is de groei eruit doordat mijn gezondheid niet meewerkt.

De meeste Nederlanders zullen minder inkomensschommelingen meemaken, maar ook mensen met een vaste baan kunnen meer dan 5% in koopkracht voor- of achteruitgaan als ze promotie maken, ontslagen worden, een andere baan vinden, een erfenis krijgen, een huis kopen, scheiden of kinderen krijgen. Er wordt terecht gewaarschuwd voor het 'stapeleffect' van verschillende bezuinigingen, maar het belangrijkste cijfer in verband met Nederlandse inkomens is nog steeds dat 93% van de kinderen uit een arm gezin volgens het SCP in de loop van hun leven aan de armoede ontsnapt.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.