Huidige rubriek

Geld

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2015
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden

Ook op...

Twitter (zelf)
Twitter (citaten)
Delicious
LinkedIn
Bi-forum
Deining
Proz.com
Hyves
Last.fm
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
Ted van Lieshout
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Science Palooza
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nepargumenten tegen prostitutie


(Eerder op Facebook gepost, nu bijgewerkt, met meer links.)
 

Vanavond zendt de EO de eerste aflevering uit van de serie 'Jojanneke in de prostitutie'. Jojanneke van den Berge beweert dat ze twee jaar uitgebreid onderzoek heeft gedaan en dat ze geen 'happy hookers' heeft gevonden. Ze laat alleen de zieligste gevallen zien. Verstandige hoeren hebben elkaar al van te voren gewaarschuwd dat ze bevooroordeeld was.

Jojanneke beweert dat 70% van de prostituees volgens het Openbaar Ministerie onder dwang werkt. In feite doet het OM helemaal geen wetenschappelijk onderzoek. Uit serieus onderzoek blijkt een percentage van onder de 10%. Nog steeds te veel, maar geen reden om zzp'ers die vrijwillig werken hun broodwinning af te pakken.

Al die aandacht voor dwang is een schijndiscussie. Dat maakt me zo pissig. De verbieders weten dat hun echte bezwaren niet rationeel zijn, daarom blazen de gedwongen prostitutie op. Er zijn vast christenen die dit lezen, of feministen die tegen prostitutie zijn. Als je dit werk mensonwaardig of onzedelijk vind, dan heb ik daar respect voor. Dat is een gevoel, daar heb ik geen argumenten tegen. Dan kan ik alleen maar zeggen: als je dat gevoel hebt, moet je niet in de prostitutie gaan werken. Het is sowieso werk dat niet iedereen aan kan, maar dat geldt eigenlijk voor elk beroep.

Ik ben wel blij dat er een discussie is, want de huidige regels slaan nergens op. In Utrecht mogen hoeren alleen in bordelen werken of op straat op de Europalaan, omdat er vermoedens waren van mensenhandel achter de ramen van het Zandpad en de Hardebollenstraat - wat me toch een veiliger werkplek lijkt. In theorie is prostitutie legaal in Nederland, maar veel gemeenten verlenen geen nieuwe vergunningen voor seksinrichtingen. In de praktijk zijn veel vrouwen daardoor afhankelijk van exploitanten die tijdens het bordeelverbod zijn begonnen, van ex-criminelen dus, die 100 tot 150 euro huur per dag vragen voor een peeskamertje. Op die manier maakt het beleid de kans op uitbuiting alleen maar groter.

En uitbuiting is een groter probleem dan dwang. Hoeren die het geld dat ze verdienen aan een pooier moeten geven willen niet per se een ander vak. Het is nu eenmaal een goed betaald beroep waar je geen opleiding voor nodig hebt. Als je zelfstandig bent, kun je werken hoe en wanneer je wilt. Er zijn zeker hoeren die een moeilijke jeugd hebben gehad, psychische problemen hebben of drugs gebruiken. Maar denk je dat zulke mensen gelukkig worden als ze bij de Blokker achter de kassa gaan staan en iedere zondag naar de kerk gaan? (Update: uit Deens onderzoek blijkt dat prostituees geestelijk gezonder zijn dan de gemiddelde vrouw, hoewel hun levensstijl minder gezond is.)

Ik ben ook blij dat Jojanneke in ieder geval doet alsof ze naar sekswerkers luistert. Maar die indirecte methode is in het internettijdperk niet meer nodig. Je kunt ook gewoon het blog van de christelijke hoer Zondares lezen, of een van de 'happy hookers' op twitter volgen, bijvoorbeeld (redelijk safe for work wat betreft foto's):

En ik heb op zondagavond een vrolijk, zelfverzekerd meisje van plezier geïnterviewd. Zij laat niet over zich lopen, ze selecteert nieuwe klanten streng en ze doet alleen waar ze zelf zin in heeft. Dat interview verschijnt later deze week ergens op internet.Mijn koopkrachtplaatje

Het kabinet voorspelt een koopkrachtdaling van 1% voor de gemiddelde Nederlander, terwijl voor sommige groepen een daling van 5% dreigt. Als zelfstandige lig ik niet wakker van dergelijke cijfers. Sinds ik in maart 2002 eigen baas ben geworden, is mijn inkomen voortdurend met dubbele cijfers gestegen of gedaald. Om dat eens duidelijk te maken voor mensen met een vast inkomen, heb ik een grafiek gemaakt van mijn omzet per kwartaal (in percentages van het gemiddelde over de hele periode, want ik wil niet opscheppen over hoeveel ik verdien):

(meer)

Papieren handel

Sinds 2007 ben ik met plezier lid van Solostart Utrecht-Noord, een plaatselijke vereniging van zelfstandigen. Ik werd gevraagd om een verslagje te schrijven van de Solostart-avond van maandag, dus laat ik dat meteen maar doen, want ik ben natuurlijk een slagvaardige ondernemer...

Op maandag 8 februari hadden we een speciale Solostart-avond bij Wijk in Bedrijf. Onder leiding van Oscar van der Ende hebben we een 'business game' van de VN-organisatie ILO gespeeld. Dit spel is in Zuid-Afrika bedacht en wordt over de hele wereld gebruikt om ondernemers te trainen, tot in Uruzgan. We speelden in drie teams van vijf mensen. De groene en blauwe teams maakten hoedjes van papier; het rode team was een winkel die ze doorverkocht. Vooraf werd er driftig gerekend en gepland, maar in de hectiek van het spel moest de planning steeds bijgesteld worden. Er waren vier handelsronden van een virtuele week, waarbij een dag twee minuten duurde.

De dames van de rode winkel verdienden bijna evenveel als de twee productieteams bij elkaar, en wat nog knapper was, ze hadden hun winst goed voorspeld met een afwijking van slechts 7% (tegenover 96% 2467% voor het blauwe team waar ik in zat). De hoedenmakers verdienden veel meer dan ze verwacht hadden, doordat ze hun winsten konden investeren in steeds meer grondstoffen. Het groene team verdiende het meest per hoed en het blauwe team haalde de grootste omzetten door slim te onderhandelen. De spelleider wilde van tevoren niet vertellen wat het doel van het spel was, maar achteraf was de belangrijkste les wel duidelijk: zelfs in zo'n kleine markt met zo'n korte handelsperiode loonde het om samen te werken en een goede verstandhouding met alle zakenrelaties op te bouwen, inclusief de concurrent.Crisisjaar

Een welgemeende wens voor alle bankiers zonder bonus, failliete autodealers, ontslagen vrachtwagenchauffeurs en onderbetaalde vertalers:

Geniet in 2009 van alles wat gratis is!

Zoals buiten spelenVakbonden willen masturbatie in cao

Masturbatie moet worden opgenomen in cao's. Daarvoor pleiten de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.

Werknemers die regelmatig masturberen, hebben volgens de bonden minder problemen met stress en daar zijn zowel werknemers als werkgevers bij gebaat. Werkgevers zouden openstaan voor de suggestie.

De mogelijkheid die de bonden werknemers willen bieden, behelst twintig minuten masturbatie per dag tijdens werkuren.In Holland staat een huis

Versie 2.0 van mijn ouderlijk huis staat te koop:

Gelkenes 11, Groot-Ammers

 


Een buitenkansje voor wie in een 21e-eeuwse vrijstaande woning aan het water wil wonen, in een Zuid-Hollands polderdorp met ouderwetse windmolens:

Graafland, Groot-Ammers


Kijk op Funda voor meer informatie.

Aanvulling 24 juni: verkocht!Quote van de week

"Wat een avontuur en wat een voorrecht om met zoveel bezeten gekken te hebben gewerkt." Insgelijks, Jort.

Dappere Dirk in het regelwoud

Totdat Verdonk werd afgekeurd (gaat ze nu echt weg?) was dit het nieuws van de week: Augusto Pinochet is gestopt met liegen terwijl Dirk Scheringa juist de politiek in wil. Er zijn wel meer verschillen tussen beide leiders, maar ook overeenkomsten:

Natuurlijk valt de woekeraar niet helemaal in dezelfde categorie als de dictator. Hij heeft zijn land niet gered van een rampzalig marxistisch experiment, maar misschien komt dat nog. Scheringa wil minister van Deregulering worden, dat is alvast een ambitieus voornemen. In een centrumlinks kabinet zal hij zich als een non in een bordeel voelen. Niet dat Balkenende het motto "minder regels" in praktijk bracht. Het hele systeem is er nu eenmaal op gericht om "beleid te maken", dus er is meer nodig dan goede voornemens om die machine tegen te houden.

(meer)

Prijsmechanisme

Als overtuigd kapitalist heb ik nog nooit een boek van Adam Smith gelezen - maar wel rode boekjes van Lenin en Engels, want die lagen voor de oudpapierprijs bij De Slegte.

(Trouwens, volgend jaar krijgt Smith eindelijk een standbeeld in Edinburgh, uiteraard bekostigd door particuliere donateurs.)Cadeautjes

Het kan niet op: een link van Onze Taal naar mijn rijmelarij, een mysterieus pakketje (wat ik liever zo laat) en als slagroom op de speculaas plaatst mijn favoriete politieke website, Meer Vrijheid, een stuk van mij: een vrijzinnige woordenlijst. De simpelste definities vind ik zelf de leukste:

Bevlogen. Gevormd naar analogie van belezen. Een bevlogen politicus heeft veel gevlogen, bijvoorbeeld naar milieuprojecten en conferenties over duurzaamheid.

Werkloosheid. Paradijselijke toestand waarin de mensheid niets meer hoeft te verbeteren aan de wereld.

Dat laatste is meer dan een grapje: als de libertariërs hun zin kregen zou er geen langdurige werkloosheid in de gebruikelijke betekenis meer bestaan. Waarom ik toch geen libertariër ben maar een klassiek liberaal, en waarom geen enkele partij in de Tweede Kamer liberaal is, ook de VVD niet, daar zou ik graag een verhandeling van tweeduizend woorden over schrijven - maar daar word ik niet voor betaald.Open brief (3)

Aan: Artsen zonder Grenzen Nederland

Geachte heer/mevrouw,

Vanmiddag werd ik telefonisch lastiggevallen door een mevrouw die belde namens Artsen zonder Grenzen. Ze hield een lang verhaal over uw activiteiten, terwijl ik al gezegd had dat ik die kende uit de media. Ik heb tweemaal toegezegd dat ik zou nadenken over een donatie, maar daar nam ze geen genoegen mee. Ik heb er nu over nagedacht, en mijn donatie gaat naar het Rode Kruis.

Met vriendelijke groet,

Edwin den Boer, Utrecht.Aardbeving

Anderhalf jaar na de tsunami is Indonesië alweer getroffen door een grote ramp. De hulpverlening komt langzaam op gang, is het laatste nieuws. Maar daar kunnen we wat aan doen. Het toeval wil dat Deining een correspondent ter plaatse heeft: Hans van den Broek, een freelance vertaler die in Yogyakarta woont. Zijn vrouw Irah is afkomstig uit de kampong Sumberbatikan in de getroffen streek Bantul en ze doet haar best om haar dorpsgenoten te helpen:

Mijn vrouw is net terug uit 'haar' dorp. Ze had 100 porties eten, drinkwater
en geld meegenomen. De situatie is rampzalig. Er staat geen huis overeind.
Als mijn vrouw zo doorgaat met uitdelen (en ik vrees dat ze dat doet), ben
ik over een paar dagen failliet.

Ik ken weinig collega's die zo eerlijk zijn als Hans van den Broek. Hij verdient het niet om failliet te gaan en Sumberbatikan heeft meer hulp nodig. Dus geef wat u missen kunt. U kunt het geld overmaken naar een Nederlandse bankrekening: 14 25 59 024 t.n.v. Ponirah in Prinsenbeek. Zodra het op die rekening staat kan het in Yogya gepind geworden - lang leve de globalisering!

Aanvulling 10.25: Hans heeft inmiddels zijn website geactiveerd, waarop hij binnenkort verslag zal doen van de actie. Irah heeft de eerste bijdragen al opgenomen en is nu bezig onder meer rijst en olie uit te delen.Vermogensbeheer-wijsheid van de week

Superbelegger Warren Buffett: "Het is opvallend dat dezelfde mensen die hun mond vol hebben van de verschrikkelijke spiraal van afhankelijkheid die de bijstand veroorzaakt vervolgens aan hun kinderen zodra ze uit de baarmoeder komen een voorraad voedselbonnen voor het leven uitdelen." (Via Quotenet.) Aanvulling 23-10: de populairste anti-kapitalistische intellectueel zorgt beter voor zijn kinderen dan Buffett. (Via Zacht Ei. Omdat u niet alle weblogs van Arjan Dasselaar kunt bijhouden, doe ik het voor u.)Erhvervsastrologi

Mijn artikel over bedrijfsastrologie staat nu op het web - in het Deens, zodat Karen Boesen het ook kan lezen.

Aanvulling 7-12-2005: Nu ook in het Nederlands.De zwaan en de sterrenwaan

In deze kolommen heb ik zo vaak geklaagd over luie journalisten dat het tijd werd om mijn pyjama te verruilen voor een pak en zelf eens een reportage te maken. Ik ben niet meteen oorlogsverslaggever geworden in Irak, maar begonnen met een onderwerp waar ik een half jaar geleden nog nooit van gehoord had: bedrijfsastrologie. Dankzij de vriendelijke medewerking van astrologe Faye Cossar, consultant bij Bizzo, kon ik op 27 mei in Amsterdam het congres van de International Society of Bussiness Astrologers (ISBA) gedeeltelijk bijwonen, evenals de lezingenavond die zij zelf op 26 mei voor ondernemers had georganiseerd. Mijn verslag verschijnt deze week in het zomernummer van het tijdschrift Skepter. Toch is het nieuws, want ik was de enige vertegenwoordiger van de pers bij het ISBA-congres. De verslaggever van de Volkskrant die niet kwam opdagen liep een opvallende astrologieklant mis:

(meer)

Geldgolf gevraagd

Toen ik op Tweede Kerstdag de eerste berichten over een tsunami in de Indische Oceaan las, dacht ik "jammer, weer een overstroming, niets aan te doen" en klikte ik door naar het volgende bericht op nu.nl. En ik ben niet de enige tot wie de omvang van deze ramp langzaam is doorgedrongen, en de noodzaak om er wel iets aan te doen. Nu is het zaak om zo snel mogelijk geld en hulpgoederen ter plekke te krijgen om de overlevenden aan schoon drinkwater, eten en medicijnen te helpen. Na een rondje weblogs heb ik de volgende acties genoteerd:

Eigenlijk vind ik het ook wel voorbarig om al aan de herbouw te beginnen terwijl sommigen nog geen enkele noodhulp hebben gezien. Er wordt in Thailand al geklaagd dat alle hulp naar de toeristische gebieden gaat. Maar ook als de officiële hulporganisaties honderden miljoenen binnenkrijgen en alles eerlijk verdelen in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten, zal er bittere ongelijkheid blijven. Er zijn veel conflictgebieden getroffen, in Atjeh, Birma, het noordoosten van Sri Lanka en Somalië. Daar is nog nauwelijks van bekend hoeveel doden er zijn gevallen en hoeveel hulp er nodig is. En deze ramp trekt natuurlijk de aandacht weg van Darfur en Ethiopië. Maar als je het klinisch beschouwt is hulp aan tsunami-slachtoffers effectiever dan hulp aan een oorlogsgebied of aan een aan voedselhulp verslaafd land.Verdampt geld

Edward Prescott won dit jaar samen met Finn Kydland de Nobelprijs voor economie. Maar de 63-jarige Amerikaanse econoom voelt zich niet te geleerd om verfrissend simpele beleidsadviezen te geven: "That's an easy one (...) When you cut tax rates, employment always goes up (...) The idea that you can increase taxes and stimulate the economy is pretty damn stupid." De hoofdredactie van de New York Times denkt daar anders over; in zijn officiële steunbetuiging aan John Kerry als presidentskandidaat (verrassing!) beweerde de krant afgelopen zondag dat het geld dat president Bush besteedde aan belastingverlagingen verdampt is: "When the nation fell into recession, the president remained fixated not on generating jobs but rather on fighting the right wing's war against taxing the wealthy. As a result, money that could have been used to strengthen Social Security evaporated, as did the chance to provide adequate funding for programs the president himself had backed."