Huidige rubriek

Internet

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden

Ook op...

Twitter (zelf)
Twitter (citaten)
Delicious
LinkedIn
Bi-forum
Deining
Proz.com
Hyves
Last.fm
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
Ted van Lieshout
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Science Palooza
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

3 jaar bi-forum: bi's denken niet alleen aan seks

Op 22 januari 2010 werd het Grote Bi-Forum geopend op http://www.bi-forum.nl, dus vandaag bestaat het precies drie jaar. In die drie jaar zijn er 8065 berichten geplaatst in 1309 onderwerpen, door 872 forumleden. Het bi-forum is een open-minded discussieforum voor iedereen die biseksueel is of belangstelling heeft voor biseksualiteit. Het is opgericht door het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) omdat contact tussen biseksuelen onderling belangrijk is voor hun emancipatie. Het helpt om bij elkaar te herkennen hoe je je als bi voelt, met elkaar te bespreken hoe je in het dagelijks leven omgaat met relaties, en elkaar af en toe eens een hart onder de riem te steken. Via dit forum bereikt het LNBi ook vrouwen, mannen en transgenders die niet naar activiteiten voor bi's komen, waaronder mensen die twijfelen over hun geaardheid en bi's die in de kast zitten.

Op het forum is een lijst geplaatst met de 21 populairste onderwerpen, die meer dan 2000 keer zijn gelezen. (Een onderwerp is in dit verband niet een thema, maar een afzonderlijke discussie, ook bekend als draadje of topic). Deze lijst geeft een aardige indruk van wat er leeft onder biseksuele Nederlanders. Het lijkt erop dat bi's net gewone mensen zijn: ze kletsen, eten, gaan uit en kijken naar tv, films en mooie mensen. Er zijn discussies over seks bij, maar het gaat ook over hoe en wanneer je een coming-out doet, hoe je aan een serieuze relatie komt, hoe een partner met je biseksualiteit omgaat, en welke verschillen tussen mannnen en vrouwen er zijn.

Dit is de top-10 van de populairste onderwerpen:

1. De forumbar (8719 keer bekeken)
2. Schoonheid (6445)
3. Gay sauna's (3995)
4. Wanneer vertel je dat je bi bent? (3485)
5. Ben hetero, maar toch... (3455)
6. Favoriete tv-series (3042)
7. Kracht (3006, over partner)
8. Waarom blijven bi-mannen in de kast? (2872)
9. Films met biseksuele thema's, aanvullen graag! (2806)
10. Trio's (2721)

De volledige lijst, plus nog meer interessante info, vind je op http://www.bi-forum.nl/viewtopic.php?f=2&t=1395Twitterlied voor babyboomers

Twitter bestaat vandaag vijf jaar. Hoe kun je dat beter vieren dan door erover te zingen? Schrik niet, dat ga ik zelf niet doen. Ik heb ook geen lied geschreven, maar wel een lied uit 1966 bewerkt, om de geest van Twitter te vertalen voor de generatie die stencils, buttons, posters en spandoeken als sociale media gebruikte.

Vraag me niet waarom, maar ik heb ooit een MP3 gedownload van het nummer Een van hen ben ik (video, tekst) van protestzanger Armand over zijn stamkroeg De Poort van Kleef. (Ja, Armand heeft een eigen site, met een mooie autobiografie). Oorspronkelijk de A-kant van zijn grote hit Ben ik te min. Toen ik het hoorde, herkende ik meteen de virtuele stamkroeg waar ik tegenwoordig iedere dag aan de bar hang. Ik hoefde alleen maar drie zinnen in de eerste strofe en hier en daar een paar woorden te veranderen:

(Verder lezen)

Het Grote Bi-Forum

Daniel Zueras

 

Als biseksueel heb je in Nederland niet vaak last van concrete discriminatie, maar soms wel van onbegrip. Monoseksuelen die denken dat het een modegril is, dat je nog twijfelt of dat je het per se met een man en een vrouw tegelijk wilt doen. Hetero's die nadrukkelijk vertellen dat ze je accepteren of aannemen dat je 'weer normaal bent' als je verliefd wordt op iemand van het andere geslacht. Homo's en lesbo's die niet geloven dat je bestaat, je verwijten dat je niet helemaal uit de kast durft te komen of je als een verrader beschouwen als je verliefd wordt op iemand van het andere geslacht.

Daarom is het fijn om een plek te hebben waar het vanzelf spreekt dat je bi bent, en waar iedereen begrijpt dat er heel verschillende verlangens en leefwijzen onder die noemer vallen. Vorig weekend is het Grote Bi-Forum geopend om op het web zo'n plek te scheppen voor alle Nederlandstalige bi's. En voor iedereen die meer wil weten over biseksualiteit. Deelnemers die anoniem willen blijven kunnen onder pseudoniem posten, maar het is een open forum waar iedereen kan meelezen, om aan te geven dat biseksualiteit iets is waar je je niet voor hoeft te schamen.

Ik heb alle berichten gelezen omdat ik een van de moderatoren ben. We zijn nog geen wanklanken tegengekomen, het enige wat we hoeven te doen is af en toe een onderwerp verplaatsen naar het relevante subforum. In de eerste week hebben zich 65 leden aangemeld, die levendig discussiëren over onderwerpen als hokjesdenken, androgynie, films en songteksten met een biseksueel thema, wanneer je vertelt dat je bi bent, of bi's anders vrijen dan he's en ho's, over monogame en andere relaties en nog veel meer. Hieronder volgt de officiële aankondiging.

(Verder lezen)

Over vogels en brood

Gisteren (maandag) zat ik naar te blauwe lucht te staren toen er een merel kwam aanvliegen die op het dak van een schuurtje ging zitten, me aankeek en nadrukkelijk articulerend zei: "Luister Edwin, wanneer begin je nu eindelijk eens te twitteren?" In het Merels tenminste, maar de betekenis was niet te missen. Op dat moment was ik niet thuis, maar vanochtend heb ik er meteen werk van gemaakt. Voor een korte, krachtige gebruikersnaam (handig voor reacties) was ik natuurlijk te laat, dus ik heb gekozen voor mijn vaste bijnaam/bedrijfsnaam: twitter.com/woordenboer

Microbloggen deed ik al langer, hiernaast in de rubriek Kruimels, met WieWatWaar's op Hyves en mijn 'Edwin is...' op LinkedIn, en toch heb ik er naar uitgekeken om in mijn eerste tweet alles over mijn broodbeleg te vertellen in 140 tekens. Maar helaas moet je ook berichtjes van anderen lezen om een beetje aandacht te krijgen, en daarmee wordt het ingewikkeld. Ik heb wat uit te leggen, omdat ik hier heb gesuggereerd dat Twitter een hype was, dertien maanden geleden (dertien vogelmaanden staan gelijk aan dertien mensenjaren), het moment dat Twitter de burgerij bereikte doordat Arjan Dasselaar er in Elsevier over schreef in een omslagartikel over de wildgroei van e-mail.

(Verder lezen)

Netwerken in je pyjama

Binnenkort houd ik een presentatie over netwerken via internet. De presentatie is alleen toegankelijk voor thuiswerkende ondernemers in Utrecht-Noord, maar goed, over dit onderwerp hoef ik mijn lezers toch niets te leren. Ik wil juist vragen wie er voorbeelden kent van succesvol netwerken via internet. In het bijzonder:Quote van de week

"Wat een avontuur en wat een voorrecht om met zoveel bezeten gekken te hebben gewerkt." Insgelijks, Jort.

Bloggers doen het zelf

Vanavond houd ik een toespraak over concurrentie voor de verzorgingsstaat. Bij dat onderwerp zal niet iedereen meteen aan de media denken, maar volgens mij heeft de toekomst van de massamedia er alles mee te maken. Hoe meer publiek tv, radio en kranten verliezen aan persoonlijke media, hoe meer aandacht er zal zijn voor eigen verantwoordelijkheid en vrijwilligerswerk, ten koste van landelijke 'solidariteit'.

Met persoonlijke media bedoel ik weblogs en Web 2.0-sites zoals Hyves, Flickr, Digg en Youtube. Maar ook levende fossielen uit het tijdperk voor het wereldwijde web, zoals nieuwsgroepen en mailinglijsten. Gewone gebruikers kunnen er op z'n minst meepraten en vaak zorgen ze zelf voor de 'content'. Bij MSN en gewone e-mail is het contact zo direct dat je het geen media meer kunt noemen, maar voor veel Nederlanders zijn het wel belangrijke informatiebronnen.

Volgens mij zal een deelnemer aan persoonlijke media als hij een sociaal probleem tegenkomt eerder dan een consument van massamedia denken: wat kan ik er zelf aan doen? Dankzij internet zetten particulieren bij grote natuurrampen steeds vaker spontane acties op. Via de mailinglijst Deining heeft ondergetekende na de tsunami van water meegedaan aan de vissersbotenactie van Fox Vakanties in Sri Lanka, en na de aardbeving bij Yogyakarta kwam Deining-lid Hans van den Broek zelf in actie, waar hij sindsdien op zijn blog verslag van doet.

(Verder lezen)

Weblogonderzoek

Arjan Dasselaar zoekt webloggers voor zijn afstudeeronderzoek en omdat ik wel wat gratis content kan gebruiken neem ik zijn oproep zoals gevraagd letterlijk over: 

*** BEGIN SCHAAMTELOZE PROMOTIE ***

Heb je een weblog? Ben je benieuwd of wat je daarop doet, als journalistiek gezien kan worden of niet? Anders wij wel. De Vereniging van Onderzoeksjournalisten en de Universiteit Leiden doen onderzoek naar het journalistieke gehalte van weblogs, in het kader van de Master-scriptie van joors troelie. Als je het afgelopen jaar minimaal één bericht op je weblog hebt geplaatst (vaker mag, uiteraard), willen we jouw mening weten. Hoe meer webloggers meedoen, hoe betrouwbaar het onderzoek, dus vraag ook je mede-webloggers om de enquete in te vullen. Die vind je op http://onderzoek.zachtei.nl. Onder de deelnemers worden tien exemplaren van het Handboek Digitale Criminaliteit verloot. Het verbatim kopiëren van dit postje wordt sterk aangemoedigd ;-).

*** EINDE SCHAAMTELOZE PROMOTIE ***

Hm, webloggers op het verkeerde pad brengen - Socrates is voor minder veroordeeld. Ik heb het boek al en dit is geen journalistiek weblog, maar ik heb de vragenlijst toch maar ingevuld. De vragen over de lengte van de artikelen herinnerde me aan een voornemen dat ik nog niet helemaal heb uitgevoerd.Goed nieuws

Vanaf vandaag (donderdag) kunnen we Nederlandstalig nieuws volgen via Google News Nederland. Niet alleen een handig nieuwsoverzicht, maar voor webloggers die geen toegang hebben tot Lexis/Nexis of het ANP een droom die werkelijkheid wordt: zoeken in 400 bronnen - ook uit Vlaanderen - die voortdurend bijgewerkt worden. (Er bestond al nederlandsch.net, maar dat is nogal beperkt. Vergelijk bijvoorbeeld de actuele zoekterm Fatah bij Google en nederlandsch.net) Quotenet is een van die 400 bronnen, maar mijn stukje Google is evil! van gisteren is niet te vinden, een later artikel over de Utrechtse Zuyl wel. Toeval, een slim algoritme, of censureert Google het Nederlandse nieuws nu ook al? (Aanvulling 10.30: Het kan ook aan een streng taalfilter liggen.)Utrecht loopt voorop!

lol r zei ligtAndere wereld

Waar ik al die tijd mee bezig ben geweest? (Behalve werken.) Het heet Travian, en het is de schuld van Bob.Boerenweb

De wet van de remmende voorsprong in volle werking: Wi-Fi Cloud Covers Rural Oregon. Hoe lang zal het duren voordat Nederland ingehaald wordt door een mobiel internettende Oekraïne? O, we zijn al ingehaald door Denemarken. (Via PMM Blognoot, dus).Tonie.xxx

Interessant: collega Dasselaar ontwikkelt steeds meer belangstelling voor halfnaakte mannen. Het begon met een enkel linkje 'for the girls' (yeah right) maar nu heeft hij een hele fotoserie gemaakt van nerds met ontbloot bovenlijf. Dan kijk ik toch liever naar museumbezoeksters in bikini.Hear hear!

Dat zou ik vaker willen doen, radio lezen.Brieven

We zijn geneigd om te denken dat met de opkomst van e-mail de edele kunst van het brieven schrijven teloor is gegaan. Dat is niet helemaal waar: er zijn gelukkig nog mensen (van voor de sms/msn-generatie weliswaar) die evenveel aandacht besteden aan elke brief, of ze die nu op papier of op lichtbeelden schrijven. Aan de andere kant kwam ik deze schets van een correspondentie uit de eerste helft van de vorige eeuw tegen:

Geen uitgesponnen debatten, weinig persoonlijke ontboezemingen, geen reflectie over de condition humaine, geen scherpe humor. In tegendeel, in het algemeen vallen de brieven op door hun zakelijkheid, hun telegramstijl en hun haast. In alles lijken ze op de rommelige en vlug bijelkaar gekrabbelde e-mail van vandaag de dag.

En dat gaat nota bene over de briefwisseling van de kunstzinnige uitgever Alexander Stols met zijn auteurs.

(Verder lezen)

Geheim

Over geheimen gesproken, Postsecret is een aardige website waar je op laag-technologische wijze anoniem je hart kunt uitstorten. ('t Is alleen niet zo aardig dat er geen archief op de site staat.) De formule "stuur een zelfgemaakte postkaart op om je een geheim uit te beelden dat je aan niemand kunt vertellen" levert emotioneel geladen kunst- en knutselwerkjes op. Maar veel geheimen vind ik banaal en onschuldig ("Ik was blij toen die pestkop in mijn klas doodging"). Daar zou ik iets aan kunnen doen door mijn grote geheim op te sturen, maar omdat ik niet zo visueel ben ingesteld geen plaatjesmaker ben vertel ik het toch maar aan group hug. (Aanvulling 8 juni: ik was de Nederlandse kopie Vergeef Mij even vergeten.)Hoezo bruikbaar?

Philips.nl heeft de Usability Award 2005 gewonnen. Het is inderdaad een bijzonder overzichtelijke site - zeker als je veiligheidshalve JavaScript hebt uitgeschakeld:

philips

Behalve een niet-werkende enquête staan er vier links op, waarvan er één werkt: die leidt naar een pagina met de tekst "Gespecialiseerde activiteiten" - en meer niet. In het juryrapport is dit een laconiek minpuntje: "Helaas voldoet de website aan slechts drie van de zestien W3C-ijkpunten voor accessibility." (Dat zijn dan de 16 belangrijkste ijkpunten, er zijn er nog 49.) In mensentaal: de bouwers van de bruikbaarste website van Nederland hebben hun best gedaan om hem zo ontoegankelijk mogelijk te maken. Blinden en andere gehandicapten hebben weer eens pech gehad. Voor hen is die Usability Award evenveel waard als de eredivisietitel van PSV in de Champions League.Infomanie

Regelmatig gebruik van e-mail en sms brengt je IQ tien punten omlaag, hebben Britse onderzoekers gemeten. Dat verbaast me niet, achteraf heb ik regelmatig het idee dat mijn IQ tijdens het mailen gehalveerd is geweest.Die andere Van Gogh

Vandaag herdenkt Google de 152e geboortedag van Vincent van Gogh. Hij is de zesde kunstenaar in de serie Holiday Logos, na Monet, Warhol, Picasso, Michelangelo en Escher (of de zevende als we Dilbert-tekenaar Scott Adams meetellen). Vorig jaar was er voor het eerst een speciaal logo voor een schrijver, James Joyce, en zanger/muzikant, Ray Charles. Een filmregisseur is er nog niet bij geweest.Goud!

Bloggie

Eindelijk beroemd! Quotenet heeft zaterdag bij de Dutch Bloggies de publieksprijs voor het beste bedrijfsweblog gewonnen. Het leuke van een weblog is dat je zelf meteen verslag kunt doen van zo'n evenement. Arjan werkte met een beeldverslag aan onze kandidatuur voor 'meest humoristische weblog' van volgend jaar en Jort schreef een oppurtunistische column. Godfried toonde zijn talent als productveiligheidstester. Marleen was er niet bij, maar zij heeft al eens in een interview uitgelegd hoe dat Quoteloggen in z'n werk gaat. Verder luisterden de verzamelde nerds met eurotekens in de ogen naar de commerciële toekomstdromen van Quotelog-bedenker en webloguitgever Michiel Frackers. De goudkleurig geverfde muizen werden uitgereikt in het Museum voor Communicatie, waar Jort zich na afloop opwond over de verfloddering van de postuniformen in de loop der eeuwen.

(Verder lezen)