Huidige rubriek

Leven

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden

Ook op...

Twitter (zelf)
Twitter (citaten)
Delicious
LinkedIn
Bi-forum
Deining
Proz.com
Hyves
Last.fm
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
Ted van Lieshout
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Science Palooza
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Mijn favoriete stoplicht

Kruising Van Hoornekade-Marnixlaan, Utrecht - Google Streetview

Mijn favoriete stoplicht in Utrecht staat op de kruising van de Marnixlaan met de Van Hoornekade, als je van de Marnixbrug naar de Amsterdamsestraatweg fietst. Het leuke van dit stoplicht is dat rood licht hier veiliger is dan groen licht. Iedere keer als ik hier door rood fiets terwijl andere fietsers staan te wachten, ben ik onder de indruk van mijn eigen slimheid.

(Lees verder)

Historische dagDonorweek

Het is de week van de orgaandonatie. Ik had al besloten om me te registreren, maar deze herinnering kon ik wel gebruiken om het echt te doen.

Mijn organen beschouw ik als delen van mezelf, niet als losse hulpstukken. Vroeger was dat mijn reden om me niet aan te melden, nu is het mijn reden om wel donor te worden. Mijn lichaam is wat me met de mensheid verbindt. Ik vind het nu wel een prettig idee om na mijn dood in andere mensen op te gaan. Wat er overblijft nadat mijn organen zijn getransplanteerd, mogen jullie opeten.Bi-ografie

Ik loop zo achter met bloggen dat ik op het bi-forum drie publieke geheimen over mezelf heb genoemd die ik hier nog niet had gemeld. Daarom plak ik voor het gemak hieronder het bericht waarin ik me voorstel. (Inmiddels ben ik 39 jaar.) (Lees verder)

Pro domo

Omdat het verslag Overvecht tegen sloop nogal lang is uitgevallen, heb ik mijn eigen toespraak eruit geknipt en hieronder geplakt.

Inmiddels staat er op de websites DNU en Alles over Utrecht een wat korter verslag met reacties van raadsleden. Het lijkt erop dat ze goed geluisterd hebben. Er komen verkiezingen aan.

Beste raadsleden,

Mijn naam is Edwin den Boer, ik woon op een van de THEMA-dreven, maar ik maak me zorgen om de hele wijk. Dit gebiedsplan maakt meer kapot dan dat het oplost.

(Lees verder)

Overvecht tegen sloop

Gisteren heb ik voor het eerst een ria meegemaakt. Dat is een raadsinformatieavond, waarbij belanghebbenden de Utrechtse gemeenteraad informeren. Twee weken geleden was er een bijzondere ria over prostitutie aan het Zandpad, maar deze ging over het gebiedsplan Overvecht De Gagel Vernieuwt, en werd niet in het stadhuis gehouden, maar op locatie in Overvecht, in een zaal bij de ijsbaan. Ik loop al twee jaar mee in het inspraakcircuit, omdat de gemeente de flat waar ik woon wil slopen, en ik verwachtte een avond met vervelende betogen en emotionele uitbarstingen. Zeker toen ik zag dat er 19 insprekers waren. Maar het werd een verrassend hoogtepunt, een feest van de democratie. Alle sprekers hielden zich aan de afspraak om niet te herhalen wat eerder was gezegd, en toch kon iedereen gegronde bezwaren uiten, alsof de argumenten van tevoren verdeeld waren. Het was mooi om bewoners uit verschillende buurten te horen spreken over verschillende aspecten, vanuit verschillende invalshoeken, maar allemaal met dezelfde boodschap: sociale problemen los je niet op door met stenen te schuiven. De een wat gedrevener dan de andere, maar alles binnen de grenzen van de wellevendheid. De enige die uit z'n slof schoot was een niet-aangemelde spreker die vertelde dat hij Nederlands had geleerd, en boos vroeg of de politici geen Nederlands verstonden. En er was niet alleen kritiek, er werden ook alternatieven aangedragen. Ik vind dat de gemeente de bewoners had moeten betrekken bij het opstellen van het gebiedsplan, dan was er volgens mij niet zo veel protest geweest, maar deze avond was prima georganiseerd.

(Lees verder)

In de stad

Afgelopen zaterdag ben ik toch even de stad in gegaan om te winkelen. Ik zeurde wel over sluitingstijden, maar daar lag het niet aan dat ik geen kleren heb gekocht. Er stond 'Broeken kopen' op m'n lijstje, dat heb ik verkeerd gelezen. Toen ik langs de Slegte kwam, heb ik heel even toegegeven aan mijn compulsie, twee kleine boekjes maar. Verder wilde ik wat fitnessspullen kopen om thuis aan krachttraining te doen. Ik was op zoek naar knijpveren, en die heb ik ook meegenomen bij Perry Sport, maar veel leuker was de Grip II, een elastische knijpbal, die ik 's avonds meteen als stressbal kon gebruiken.

Maar het leukste van winkelen in de stad is mensen kijken. Fietsend op de Straatweg zag ik dat er meer zwerfvuil rondslingerde dan normaal. Er stond een jongetje met een blikje tegen de muur van een winkel te voetballen. Het was niet eens een gaaf blikje, maar half in elkaar getrapt. Daar hoorde een soundtrack van Lou Reed onder: "No one dreams of being a doctor or a lawyer or anything. They dream of dealing on the dirty boulevard." Maar misschien droomde het jochie er gewoon van om profvoetballer te worden.

Toen ik het het Vredenburg op liep, voorzover het niet afgesloten is, omdat het Muzieklabyrint eindelijk wordt gesloopt, reed een vrouw op de fiets bijna een wandelend echtpaar aan nadat ze mij had aangekeken. Het zal de schrik zijn geweest.

Terwijl ik tussen Ondiep en Overvecht terugfietste met een opgerold fitnessmatje op de bagagedrager mompelde ik tegen mezelf: "Wat is het stil op straat" - en meteen klonk er een oranje toeter vanuit een huis. (Ik hoorde dat het een oranje toeter was.) Was er een voetbalwedstrijd of zo? Ik volg al die spelletjes niet, ik kijk alleen naar wielrennen: het is pas topsport als je er doping voor nodig hebt.

Op de Zamenhofdreef keek Doktoro Esperanto uit op een bloemperk met vier vakken in rood, wit, blauw en oranje. Ik weet niet of Dr. Zamenhof blij zou zijn geweest met die nationale kleuren, maar hij was een optimist, dus hij zou er waarschijnlijk van gemaakt hebben dat hij vooral groen gras en groene bomen zag.Weer gewonnen!

Alles ging goed op vrijdag de dertiende (nou ja, bijna alles) : Oranje verpletterde na de wereldkampioen ook de Europees kampioen van Rotterdam met flitsende aanvallen en de Ieren gooiden het Verdrag van Lissabon in de prullebak - weet u nog: die opgebakken Europese grondwet waar wij niet over mochten stemmen omdat we de vorige keer het verkeerde antwoord gaven, net als de Fransen, die dus ook reden hebben om feest te vieren als de kater over de wedstrijd voorbij is.

Ook een prestatie: ik was moe omdat ik gesport had en blij dat het lukte om precies vijftien minuten te slapen in de rust, dankzij mijn ingebouwde kookwekker (terwijl mijn biologische klok altijd achterloopt). Anders was ik bij de 2-0 wel wakker geworden van toeterende buren, maar dan had ik niet live ervaren hoe verrassend die voorzet van Robben op Van Persie was. Tijdens de wedstrijd had ik natuurlijk geen moment moeite om wakker te blijven.

De UEFA let streng op de uitzendrechten, dus een wazig filmpje met de doelpunten was de beste herhaling die ik op Youtube kon vinden. Verder meldt de NOS een opvallend record: Nederland werd met die 2-0 het eerste land dat vijftig doelpunten heeft gescoord op een EK. Zodoende hebben we ook nog van Duitsland gewonnen.Rood voor groen

Ik geloof het zelf nog niet helemaal, maar het is de bedoeling dat ik op dit moment loop te demonsteren, voor de tweede keer in mijn leven. Samen met mijn kameraden van de SP. Voor het behoud van wat Overvecht het mooiste getto van Nederland maakt: ruimte, groen en asfalt. En tegen het slopen van flats om sociale problemen op te lossen.

Overvecht De Gagel, tussen Ankaradreef en St.-MaartendreefGelukkig Nieuwjaar!

De groeten komen toch echt uit UtrechtPrachtwijk

Zomaar wat foto's van Overvecht uit het afgelopen jaar.

(Lees verder)

In Holland staat een huis

Versie 2.0 van mijn ouderlijk huis staat te koop:

Gelkenes 11, Groot-Ammers

 


Een buitenkansje voor wie in een 21e-eeuwse vrijstaande woning aan het water wil wonen, in een Zuid-Hollands polderdorp met ouderwetse windmolens:

Graafland, Groot-Ammers


Kijk op Funda voor meer informatie.

Aanvulling 24 juni: verkocht!Rampfilm

Net als iedereen met een hart ben ik in mijn jonge jaren links geweest. Na de Brent Spar-affaire is mijn verstand gaan werken, maar niet alles is veranderd. Ik heb nog steeds puisten. Ik ben nog steeds voor de legalisering van cannabis, ook al gebruik ik het niet meer. En mijn kritiek is nog even subtiel en genuanceerd als toen. Dat blijkt uit onderstaande recensie, die ik ongeveer 20 jaar geleden geschreven heb, nadat we met alle vierdeklassers van het vwo naar de film Op hoop van zegen waren geweest.

Op Hoop Van Zegen

(Lees verder)

Meuh

De nieuwe melkpakken van Friesche Vlag met een dop erop doen me denken aan die opengewerkte koe (NSFB), met een gat in haar buik zodat je haar magen kunt zien werken. Lekker en gezond!

Het ideale cadeau voor Louis van Gaal

Dit jaar hoef ik niet naar de vrijmarkt, want ik heb zaterdag al een onzinaankoop gedaan bij de Slegte (voor 5 euro):

el juego de Johan Cruyff

Misschien is het te ingewikkeld voor de gemiddelde voetballiefhebber, maar na even uitproberen lijkt het me helemaal geen slecht spel. Slim idee om dobbelstenen als pionnen te gebruiken. Een schot op doel is moelijker te verdedigen tegen te houden dan een gewone pass, daar zal wel een Cruijffiaanse logica achter zitten.

Aanvulling 10.00: Het is uiteraard een Spaans spel, met een sticker "Het spel van" erop. De spelregels zijn vertaald, maar vrij slordig en zonder de illustraties. Vreemd genoeg is nummer 14 een verdedigende middenvelder, die geen doelpunten kan maken.

Aanvulling 5 juni 2008: Een paar weken later heb ik het uitgeprobeerd met een Feyenoord-supporter, en nog gewonnen ook, met één doelpunt na veel mislukte aanvallen over en weer. Voorzover ik me kan herinneren bestond de winnende tactiek uit op een kluitje spelen op het middenveld en zoveel mogelijk lopen met de bal. Niet direct Cruijffiaans voetbal dus. Misschien gaat het beter met aangepaste regels.Snippers

Utrecht is nog niet hersteld van het vorige weeralarm. Op de parkeerplaats van Woordenboer liggen de resten van bomen en takken die op 18 januari zijn omgewaaid te wachten op verder transport. Deze foto is van voor de sneeuw:Middelbare leeftijd

Als je op Gedichtendag 36 jaar wordt, hoef je niet lang na te denken over welk gedicht je gaat voorlezen (de Divina Commedia leek me iets te lang).

Friedrich Hölderlin, Hälfte des Lebens (mp3, 252 kB)

Tekst en vertaling volgen hieronder.

(Lees verder)

Twee handen

Vorige week zag mijn linkerhand er zo uit:

Linkerhand


En dat kwam doordat mijn rechterhand er zo uitzag:

RechterhandLeve 2007!

Fotografie, ontwerp en vormgeving Marique de BreeSloterdijk: Takslab

De afgelopen nazomer, of tenminste in de periode die vroeger de nazomer vormde, heb ik af en toe op kantoor gewerkt in het sfeervolle Amsterdamse dorpje Sloterdijk. Doordat ik net een hele lekkere digitale camera had gekocht, merkte ik dat je ook in een lelijke omgeving mooie foto's kunt maken.

Een van de eerste dingen die me opvielen was dat het belastingkantoor waar ik elke dag langs liep een laboratorium had. Zouden ze daar in een proefopstelling ontdekt hebben dat de hemel naar beneden komt als een bedrijf een week te laat is met het afdragen van de BTW?