Huidige rubriek

Oorlog

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden

Ook op...

Twitter (zelf)
Twitter (citaten)
Delicious
LinkedIn
Bi-forum
Deining
Proz.com
Hyves
Last.fm
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
Ted van Lieshout
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Science Palooza
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Flandres

Vind je dat een deprimerende sfeer de meest afgezaagde clichés verandert in diepzinnige kunst? Kijk dan vannacht naar de film Flandres uit 2006 van Bruno Dumont, vanaf 0.05 uur op Nederland 2 (vijf sterren in de VPRO-gids). Je hoeft niet te kijken als je iets over Frans-Vlaanderen te weten wilt komen, want wat betreft komt Dumont niet verder dan bewolkte sfeerbeelden.

Flandres gaat over lompe en stugge boeren uit Cuttekerque die oorlog moeten voeren in een anoniem woestijnland, blijkbaar als dienstplichtigen. De soldaten pesten hun zwarte maat, schieten een kind dood, maken meer burgerslachtoffers, bemannen een gevaarlijke buitenpost en verkrachten een plaatselijke vrouw. Ze hebben moreel noch moraal, geen fatsoenlijke training, geen kameraadschap, geen plaatselijke bondgenoten, geen provinciaal reconstructieteam, geen inlichtingen, geen contact met het thuisfront. Er is niets positiefs aan hun avontuur onder de hete zon, alleen maar doffe ellende.

De allerstugste boer die om onduidelijke redenen de hoofdpersoon is, overleeft de hel dankzij een plotwending die in een B-film een aardige martelscène had kunnen opleveren, als er niet zo'n zware nadruk op was gelegd. Waarschijnlijk dacht de regisseur dat hij daarmee een schokkend inzicht gaf in de mysteries van de vrouwelijke ziel. Onze meelopende held komt thuis en vind een soort van troost bij zijn buurmeisje, die terwijl hij op uitzending was hun kind had laten aborteren in België. De lamlul had voordat hij vertrok gezegd dat ze alleen maar maatjes waren, 'copain-copine'.

De VPRO-recensent noemt deze pacifistische propaganda "indringende beelden zonder verder aan moraliteiten of uitleg te doen". Ja, als het beeld dat je laat zien compleet eenzijdig is, hoef je er geen moralistisch praatje bij te houden. Het doet me denken aan bepaalde kranten die op hun opiniepagina zorgen voor een evenwicht tussen links en rechts, maar op de nieuwspagina's hun echte mening laten horen. Zo'n progressieve filmrecensent herkent de propaganda van Dumont natuurlijk niet als propaganda, omdat alles naadloos in zijn wereldbeeld past. Ondertussen zat ik zes jaar geleden in de bioscoop te balen, want door dergelijke recensies verwachtte ik een amorele film die de rauwe werkelijkheid zou laten zien. Het enige pluspunt van Flandres is dat de film maar 91 minuten duurt. Maar in de bioscoop voelde het als de langste drie uur van mijn leven.Weer gewonnen!

Alles ging goed op vrijdag de dertiende (nou ja, bijna alles) : Oranje verpletterde na de wereldkampioen ook de Europees kampioen van Rotterdam met flitsende aanvallen en de Ieren gooiden het Verdrag van Lissabon in de prullebak - weet u nog: die opgebakken Europese grondwet waar wij niet over mochten stemmen omdat we de vorige keer het verkeerde antwoord gaven, net als de Fransen, die dus ook reden hebben om feest te vieren als de kater over de wedstrijd voorbij is.

Ook een prestatie: ik was moe omdat ik gesport had en blij dat het lukte om precies vijftien minuten te slapen in de rust, dankzij mijn ingebouwde kookwekker (terwijl mijn biologische klok altijd achterloopt). Anders was ik bij de 2-0 wel wakker geworden van toeterende buren, maar dan had ik niet live ervaren hoe verrassend die voorzet van Robben op Van Persie was. Tijdens de wedstrijd had ik natuurlijk geen moment moeite om wakker te blijven.

De UEFA let streng op de uitzendrechten, dus een wazig filmpje met de doelpunten was de beste herhaling die ik op Youtube kon vinden. Verder meldt de NOS een opvallend record: Nederland werd met die 2-0 het eerste land dat vijftig doelpunten heeft gescoord op een EK. Zodoende hebben we ook nog van Duitsland gewonnen.Uitroeien?

Als deze uitspraken op de website van de moskee As-Soenah moeten worden bestraft als oproep tot geweld, waarom dan deze van Afshin Ellian niet, of dit pleidooi voor oorlogsmisdaden en genocide van zijn medeblogger Leon de Winter?

In 1 zin: Bard E. O'Neill, Insurgency & Terrorism (1990)

Dit werkje van 171 bladzijden met een hoge informatiedichtheid is niet de antiterrorismebijbel die ik na 11 september 2001 zocht, maar O'Neill, een geleerde van het US National War College met ervaring als inlichtingenofficier in Vietnam, betoogt met veel voorbeelden, bijvoorbeeld uit Oman en Maleisië, dat een regering een guerilla-oorlog tegen opstandelingen best kan winnen, door een combinatie van politie- en bestuurswerk, inlichtingen, aanvallende militaire acties en politieke hervormingen, als die tenminste tegemoetkomen aan wat het volk werkelijk wil.

Dappere Dirk in het regelwoud

Totdat Verdonk werd afgekeurd (gaat ze nu echt weg?) was dit het nieuws van de week: Augusto Pinochet is gestopt met liegen terwijl Dirk Scheringa juist de politiek in wil. Er zijn wel meer verschillen tussen beide leiders, maar ook overeenkomsten:

Natuurlijk valt de woekeraar niet helemaal in dezelfde categorie als de dictator. Hij heeft zijn land niet gered van een rampzalig marxistisch experiment, maar misschien komt dat nog. Scheringa wil minister van Deregulering worden, dat is alvast een ambitieus voornemen. In een centrumlinks kabinet zal hij zich als een non in een bordeel voelen. Niet dat Balkenende het motto "minder regels" in praktijk bracht. Het hele systeem is er nu eenmaal op gericht om "beleid te maken", dus er is meer nodig dan goede voornemens om die machine tegen te houden.

(Lees verder)

2-0 voor Al-Sharia

Dacht u dat Russische scheidsrechters streng waren? In de Somalische voetbaloorlog krijg je als je pech hebt direct rood: volgens een plaatselijk radiostation hebben strijders van de islamitische rechtbanken een zakenman en een tienermeisje doodgeschoten omdat ze naar Duitsland-Italië keken. (Via LGF.)

De sterren verslaan de sterren

Ik ben zo slecht in het voorspellen van sportwedstrijden dat ik maar geen WK-pool heb ingevuld, maar de beroemdste astroloog ter wereld (zoals de Indiër Bejan Daruwala zichzelf noemt) heeft niet zoveel zelfkennis: hij voorspelde een "verrassende uitslag" voor Brazilië-Australië. De Socceroos deden het inderdaad verrassend goed onder leiding van Hiddink, maar uiteindelijk stond er gewoon 2-0 op het scorebord.Onderweg in Afghanistan

In Uruzgan is nog een lange weg te gaan. (Een fotoreportage van Michael Yon, de oorlogsverslaggever die zo dicht op de actie zit dat hij desnoods zelf meevecht, maar daarom niet minder kritisch is.)

Open brief (2)

Geachte burgemeester Cohen,
Geachte minister Remkes,

Aangezien ik er een hekel aan heb om mezelf te herhalen, hoop ik dat ik de kop "Voorspelbare moord schokt het land" niet een tweede keer hoef te gebruiken. Dus let een beetje op Ebru alstublieft. Het staat me bij dat ze daar november 2004 al eens om gevraagd heeft op een Amsterdams politiebureau, waar ze alleen maar schaapachtig werd aangestaard. Misschien moet u eens een kopje thee c.q. een dubbele graanjenever drinken met mevrouw Umar.

Verder wil ik graag even opmerken dat dit incident natuurlijk niets met de islam te maken heeft, want de ware islam is een vreedzame godsdienst en de sharia biedt de vrouw meer bescherming dan de westerse mensenrechten. Iedereen in Nederland moet ophouden met discrimineren en respect tonen voor Allah en zijn Profeet (vzmh). Wilt u minister Verdonk vragen om onze Marokkaanse medemensen die nog in Marokko wonen niet langer buiten te sluiten? Want iedere allochtoon betekent een verrijking voor onze multiculturele samenleving.

Met vriendelijke groet,

Edwin den Boer
p/a Kufar Security
Postbus 9776
3506 GT  UtrechtOpluchting voor Nederland

De eerstvolgende aanslagen met vliegtuigen zullen in Duitsland worden gepleegd, en Amerika voert als eerste westerse land de sharia in.

Aanvulling 16-2: Voor islamitische vampiers hoeven de meeste Nederlanders ook niet bang te zijn, want "er is geen beter bloed dan Joods bloed", aldus een van de martelaren van Hamas. Wat een racistische taal, ik voel me als niet-jood beledigd en gediscrimineerd.Kop van Jutland

Hoe moeten die Kuwaiti's nu aan zand komen, als ze Denemarken boycotten? Maar die tekeningen waren wel schandalig. Sorry hoor, hooggeachte zeikneuzen. Koop Deense waar, dan helpen wij elkaar!

Aanvulling 1-2-2006: Voor zijn fans is er nu een verzameling portretten van Mohammed A. door de eeuwen heen.Duidelijke keuze, onzekere toekomst

De Palestijnen hebben gekozen voor Hamas, en dus voor openlijk terrorisme, in plaats van de olijftak-en-geweer-strategie van Fatah. Toch is dit een revolutie, want er is een corrupte elite weggestemd die bijna veertig jaar de Palestijnen leidde. Het zal niet de eerste revolutie zijn die uitloopt op een burgeroorlog (de eerste stenen zijn al gegooid). Of op een dictatuur. En niemand, zelfs niet een volk dat consequent het slechtste van twee kwaden kiest, verdient een islamistische dictatuur.

Voor IsraŽl is het goed dat nu iedereen zal begrijpen dat het 'vredesproces' in de zin van onderhandelingen dood en begraven is. (Nou ja, bijna iedereen, ook al laat de Hamas-leiding zelf er geen misverstand over bestaan.) Maar daarmee is een eenzijdige regeling niet per se dichterbij gekomen: zal een IsraŽlische regering nog een vierkante meter bezet gebied kunnen opgeven als het vernietigen van de staat IsraŽl een geloofsartikel is voor de Palestijnse regering, en zal een hek dan nog bescherming kunnen bieden?Utrecht blijft weer achter

In dit dorp zijn vorig jaar maar twee mensen vermoord.Franse revolutie?

Citaat van de afgelopen week: "Frankrijk schrikt nu van de brandende auto's, maar de harde realiteit is dat deze vorm van vandalisme een dagelijks tijdverdrijf is in de banlieues. In de eerste tien maanden van dit jaar gingen al zo'n 30 duizend auto's in vlammen op." - Paul Brill in de Volkskrant van gisteren.

Citaat van de week op 14 juli 1789: "Non Sire, c'est une rťvolution!"Maar de foto van vorige week...

... was deze uit Kasjmier.De voetbaloorlog

Wat een opluchting, Femke Halsema heeft bedacht hoe we van het islamitische terrorisme afkomen: "'War is over if you want it', zei John Lennon, en gelijk heeft ie." Hou maar op met verstoppertje spelen, Osama, alles is vergeven en vergeten. We zullen ons "op een positieve manier onderscheiden van iedereen die handelt in angst en conflict". Deze briljante oplossing danken we aan de Linkse Lente. GroenLinks heeft de aanslagen van 11 september 2001 namelijk herdacht door zondag naar vertrouwd communistisch recept een mantelorganisatie op te richten, met deelname van volkshelden als Talpa-miljonair Jack Spijkerman en dichter Ilja Leonard Pfeiffer, bekend van de uitspraak "Onbegrijpelijke poëzie is altijd beter dan makkelijke poëzie".

Zo'n progressief genie ben ik niet. Voordat ik aan een oplossing durf te denken, wil ik eerst eens onderzoeken waar we eigenlijk mee bezig zijn. Wat voor oorlog voeren we? Hoe noemen we het spiegelbeeld van de jihad? Daar zijn we het nog steeds niet over eens, zelfs niet als oorlogshitsers onder elkaar. Er tekent zich hier opnieuw onenigheid tussen Europa en Amerika af, en omdat Europa met meer bedreigingen kampt lijkt het in zekere zin voor hardere maatregelen te kiezen.

(Lees verder)

Boekenland

In de Volkskrant van woensdag stond een interessant kaartje over Irak:

Export en wederopbouwprojecten Irak

Volgens de Wereldbank vormen boeken na olie en dadels het belangrijkste exportproduct. Onder de wederopbouwprojecten zijn ruim een dozijn boekdrukkerijen. Dat biedt hoop voor de toekomst: een vrij Irak zal de kennisarme Arabische wereld vooruit kunnen helpen.Shoot to kill

In het Londense metrostation Stockwell is een vermeende zelfmoordterrorist doodgeschoten door politieagenten. Volgens één ooggetuige schoten de agenten toen ze hem al overmeesterd hadden. Ooggetuigen in panieksituaties zijn niet erg betrouwbaar, maar als dat waar is, en als hij inderdaad een bomgordel droeg, zoals een andere ooggetuige vertelde, dan was dat geen overdreven gewelddadige aanpak. Wie daaraan twijfelt, moet nog maar eens het einde van de film Leon bekijken.Explosies in Londen

Vijf explosies in de Underground en een opgeblazen bus, meldt de politie (waarschijnlijk een dubbeldekker met toeristen). Nog geen berichten over het aantal doden en gewonden. Het hele openbaar vervoer staat stil. (BBC, CNN, Quotenet.) Skynews: "People were using umbrellas to smash windows of the trains." Aanvulling 13.10: Tony Blair weet zeker dat het om een uiting van wereldwijd terrorisme gaat, en de aanslagen zijn al opgeŽist door aanhangers van Al-Qa'ida. Zes metro-explosies gemeld, er zitten nog mensen vast onder de grond bij station King's Cross. (Nieuws op The Command Post, foto's op Flickr.) 16.15: Sommige lijken uit de ontplofte bus zouden zijn opgeslagen in het gebouw van de British Medical Association, meldt het weblog van een ambulanceverpleger met de toepasselijke titel Random Acts of Reality. (Via UKBlogs Aggregator.) 16.30: Politie bevestigt 33 doden elders, die lijken uit de bus hebben ze nog niet kunnen tellen, je kunt wel raden waarom. 19.30: Arjan linkt naar meer sites over de aanslagen op PMM, waar je kunt lezen dat de Britten hun humor niet hebben verloren.Bevrijders

Het gebeurt niet iedere dag dat er een Amerikaanse president in Nederland op bezoek komt. Maar deze Bush-fan gaat morgen naar een andere unieke gebeurtenis. Op 7 mei 1945 werd Utrecht bevrijd door de Polar Bears, een Engelse verkenningseenheid van het Canadese leger. Zaterdagochtend om half twaalf trekt een veertigtal veteranen voor het laatst de stad binnen, net als 60 jaar geleden vanuit het oosten, over de Berenkuil. Het wordt een korte intocht over de Museumlaan en de Emmalaan naar hun monument, de ijsbeer in het Hogelandse Park. Dus de straten zouden net zo vol moeten staan als toen. Na afloop is er zelfs gelegenheid om ze persoonlijk te ontmoeten in Fort De Bilt. Maar wat zeg je tegen zo'n tachtigjarige Tommy? "Talley-ho, chaps, thanks a bundle!"