11 Nov 2004 -Wat na Arafat?

Zal Osama bin Laden over een jaar of twintig in een Frans ziekenhuis sterven, betreurd door Westerse gezagsdragers en journalisten? De dood van de kindermoordenaar die het Palestijnse terrorisme groot maakte wordt nu in ieder geval betreurd door een stoet wereldleiders, terwijl ook Beatrix en Balkenende een duit in het zakje doen.

Opvallend is de reactie van Ariel Sharon, die in de dood van zijn aartsvijand een kans op een snelle vrede zegt te zien. Natuurlijk weet hij als geen ander dat de laatste kans op een compromis is verkeken toen Arafat in 2000 het vredesaanbod van Ehud Barak afwees. Wie ook de nieuwe leider van de Palestijnen wordt, hij zal nooit voldoende gezag hebben om Israel vrede te garanderen. Maar Sharon is niet gek - vanaf vandaag is hij de grootste politieke overlever van het Midden-Oosten. Door op een snel akkoord aan te dringen, speelt hij de bal in de handen van de kibbelende hovelingen, die hun handen al vol hebben aan hun onderlinge machtsstrijd en de jacht op de schat van minstens een miljard dollar die hun Leider in de loop der jaren verduisterde.

De beste hoop op vrede is nog steeds een door Israel en Amerika opgelegde scheiding, met een muur om de Palestijnse staat, zodat Israel niet afhankelijk is van vredesbeloften. Nu de grote stoorzender zwijgt, bestaat de mogelijkheid dat een zwakke Palestijnse regering zich daarbij neerlegt, bij gebrek aan beter en om internationale steun te houden. En dat zou voor gematigde Arabische regeringen een rechtvaardiging zijn om weer zaken te doen met de Israeli's. Zo'n oplossing zou weinig steun vinden onder de bevolking in Palestina en de Arabische wereld, maar dat geldt voor iedere oplossing die het voortbestaan van Israel als joodse staat mogelijk maakt.

Kortom, vrede in het Midden-Oosten is een abc'tje. Vrede in Nederland, dat wordt pas moeilijk.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.