05 Mei 2004 -Andere tijden?

Ex-arbeider Ali Lazrak

5 mei zou onze nationale feestdag moeten zijn, dus besloot ik me weer eens in de vaderlandse geschiedenis te verdiepen. In Nederland van Han van der Horst (Prometheus, 2000) viel mijn oog op een interessante passage over de uitbreiding van het kiesrecht in 1883:

Voor menig Kamerlid was het ook allemaal heel onwennig. Dat bleek uit de ontvangst die B. Heldt ten deel viel, meubelmaker van beroep, oprichter van het Algemeen Nederlandsch Werkliedenverbond en door de liberalen van Sneek als hun vertegenwoordiger aangewezen. De hele Kamer liep uit om dit fenomeen te aanschouwen en sommigen drukten hun nieuwe collega niet de hand, omdat je zulks met arbeiders niet deed.

Wat is er veranderd in 121 jaar? Als er nu een arbeider in de Kamer zou komen, zou hij wel een beleefd handje krijgen van zijn collega's. En nu zijn er vrouwelijke Kamerleden, die hem driemaal zouden kussen. Maar ook nu weer zou de hele Kamer uitlopen om dat fenomeen te aanschouwen. 

In de huidige Kamer zitten maar twee leden die ooit als fabrieksarbeider gewerkt hebben: de grote vrienden Jan Marijnissen en Ali Lazrak. Maar dat was jaren geleden: de SP-leider was tot 1985 lasser en de leider van de Groep Lazrak had in de jaren '70 dertien ambachten. Verder heb ik de CV's van alle Kamerleden nagekeken en er niet meer dan acht gevonden die je tot de arbeidersklasse zou kunnen rekenen. Behalve het socialistische duo zijn er nog twee heren bij: de politieagenten Piet Straub van de PvdA en Rendert Algra van het CDA. Bij de dames doet de PvdA het nog beter, met verpleegkundige Anja Timmer en medisch assistente Marjo van Dijken. Ineke van Gent van GroenLinks is werkster, verkoopster en kantinedame geweest. En bij de VVD vinden we een stewardess, maar dan wel een met een dubbele naam: Ineke Dezentjť Hamming. Voor de rest zijn onze volksvertegenwoordigers voormalige leraren, ambtenaren, beroepspolitici, beleidsmedewerkers, welzijnswerkers en onderzoekers, aangevuld met een paar belastingadviseurs, een enkele ondernemer, een arts, een rechter, een handjevol journalisten, een ruime handvol landbouwers, verrassend weinig advocaten en een paar halve theologen maar geen echte dominee meer. O ja, is Ayaan Hirsi Ali eigenlijk ook niet een proletariŽr? Ze is tenslotte jarenlang tolk/vertaler geweest...

Correctie 6 mei, 2.55: Heldt werd in 1885 verkozen, dus 119 jaar geleden. Hij was al sinds 1877 voltijds vakbondsman.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.