13 Dec 2004 -Groot Dictee

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat had ik natuurlijk moeten livebloggen, maar ik heb op papier meegeschreven. Dat ben ik niet gewend, bij de achtste zin kreeg ik al een stijve pols (ook wel bekend als een handhernia). De tekst lijkt me even makkelijk qua spelling als bizar van strekking. En ik had er natuurlijk geen moeite mee om 'pats-boem' te spellen. De uitslag heb ik nog niet gezien, maar ik ben niet zeker van 'het internet' en 'comicus' - en ik vind dat er te vaak puntkomma's gebruikt zijn, waar in zin 3 en 5 een dubbele punt beter had gestaan.

Aanvulling 22.00: De winnaar heeft nul fouten gehaald, hij is bankbediende en filmrecensent, heeft Nederlands gestudeerd en komt uit Utrecht. Hij heet Frans Walraven, maar dat spel ik waarschijnlijk fout. De leukste fout die de jury noemde was de heer Primus Interpares. Ik heb 12 fouten gemaakt (zonder te hebben geoefend, want in mijn werk als corrector kom ik dit soort spelfouten zelden tegen). 'Het internet' en 'comicus' waren wel goed. Op die 12 fouten valt wel wat af te dingen, en dat zal ik niet laten.

Aanvulling 23.50: De winnaar heet Frans Wollrabe. De jury heeft al een van mijn 'fouten' achteraf goedgekeurd: 'voor pampus liggen' mag zonder hoofdletter. Terecht, want in 1789 was die uitdrukking al zo ingeburgerd dat de hoofdletter van het eiland Pampus was weggevallen. (Over inburgeren gesproken: wat werd die dikke Surinamer Quinten Rusty (hoeveel spelfouten in die naam?) verschrikkelijk genegerd. Eerst door Philip de Hakkelaar, die hem van spieken beschuldigde, en na afloop door juryvoorzitter Piggy Vonhoff, die ad nauseam over inburgeren ouwehoerde, en hem neerbuigend feliciteerde met zijn 71 fouten, alsof hij een gisteren uit de jungle geplukte aap was). Dus ik houd nog 11 fouten over:

Aanvulling 0.20: Het Groene Boekje spelt nog 'Internet' ('internet' in de Spellingwijzer Onze Taal), maar de jury heeft blijkbaar besloten dat de Woordenlijst ondergeschikt is aan de regel dat een woord zijn hoofdletter kan verliezen wanneer het niet meer als eigennaam wordt gezien. Hetzelfde geldt uiteraard voor praktische spellingskwesties, maar voor een kwis quiz is dat wel een onzekere basis. Trouwens, doordat die andere onzekere hoofdletter van Pampus in een kleine letter werd veranderd heeft Frans Wollrabe toch één fout, maar hij is nog steeds de winnaar.

Aanvulling 17-2-2005: De originele titel 'Chroot Dikthee' begon me te vervelen, nu er een vaste link naar dit stuk op de voorpagina staat.
Overtuigen


Helaas heb ik er door die aanpassing één fout bijgekregen ;-)
Ook ik had libellekind omdat ik dacht dat het mv. libelles bestond. Ook Oudhollandse had ik fout.
Tja, beiden zelfstandig gebruikt met een n, dat is iets wat ik in elk geval in mijn vertalingen regelmatig tegenkom. Deleteten en ingewandsziekte had ik goed dankzij de "voortreffelijke" uitspraak van Filip.
Wat van onder betreft ga ik helemaal met je mee. Prakkiseren kende ik nog van vorige dictees.
Verder had ik ressuscitatie met twee s'en (ik zie nu dat het in het Frans inderdaad met twee s'en is, vandaar....
En ik had sms-te/sms-je ipv sms'te en sms'je (die ik zelf samen maar voor één fout rekende omdat dit immers dezelfde fout betreft) ;-)

Jacki (URL) - 15 Dec 2004 - 09:46

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.