31 Mei 2005 -Ik stem voor!

Morgen is het referendum. Kiezen is altijd moeilijk. Ik heb de officiële folder bestudeerd, de kranten gelezen, de discussies op internet gevolgd en uiteindelijk een keuze gemaakt. Ik stem voor, want ik vind het nogal voor de hand liggen dat winkeliers hun zaak open mogen doen wanneer hun klanten een vrije dag hebben. Ik weet niet wanneer de zondagsluiting is ingevoerd, maar die stamt in ieder geval uit een tijd dat de meeste Utrechters nog christenen waren en de meeste vrouwen geen betaald werk hadden. De bezwaren van de tegenstanders hebben me niet overtuigd.

Binnenstadbewoners die klagen dat hun zondagsrust verstoord zal worden zijn verwende aanstellers, die dichtbij winkels, horeca en voorzieningen willen wonen maar er geen last van willen hebben. Bovendien is er geen sprake van dat het hele centrum door plunderende plattelanders platgelopen zal worden. De Nieuwegracht blijft zeven dagen per week doodstil en het Wed blijft het domein van drinkende studenten. (Gelden die argumenten om iedereen op zondag tot rust te dwingen ook voor de horeca, en zo nee, waarom dan niet?)

Middenstanders zijn niet verwend, en ze hebben waarschijnlijk gelijk dat ze omzet zullen verliezen als ze niet op zondag open gaan. Maar als ze op een stille doordeweekse dag de winkel dicht doen, krijgen ze per saldo meer klanten binnen. En ook voor hen geldt: If you can't take the heat, stay out of the kitchen. Ondernemers die wel een A-locatie kunnen betalen, maar geen betrouwbaar personeel waaraan ze de zaak een dagje kunnen overlaten, zouden eens goed moeten nadenken of ze wel de juiste prioriteiten stellen.

Verder is er nog een complicatie die een bijdrage kan leveren aan de multiculturele samenleving - ja, dat meen ik serieus. Burgemeester en wethouders hebben aangekondigd dat ze bij een ja-uitslag zullen voorstellen om de zondagopenstelling uit te breiden tot de 'stadsstraten', de winkelstraten die tegelijk uitvalswegen zijn. Daar horen ook de Kanaalstraat en de Amsterdamsestraatweg bij, waar veel allochtone winkeliers zitten die net zo min als hun klanten iets met de zondag hebben. Dus ook linkse Utrechters hebben een goede reden om voor te stemmen.
Overtuigen


Nu dit voorstel niet is aangenomen kan je op zondag beter in de Maarseveense plassen gaan zwemmen!!!

Jan - 19 Jun 2005 - 14:36

Vooruit, dat heb ik dan maar gedaan. Maar dat lijkt me voor donderdagavond ook een goed idee, ook al is het dan koopavond.

Edwin - 22 Jun 2005 - 01:45

Edwin, Ik weet alles! Van het yes forum. Dat jij mildred was. Graag een reactie per email of ik schaad je cariere! En geloof me, dat kan ik!!

Bob () - 05 Jul 2005 - 22:13

Het Yes-forum? Mildred? Ik een carrière? Dat zijn drie dingen die ik nog niet wist.

Edwin () - 06 Jul 2005 - 22:55

Oh crap! Verkeerde Edwin! Sorry!!!

Bob - 08 Jul 2005 - 12:42

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.