22 Jun 2005 -Fotofestival

Zondag 12 juni ben ik naar Naarden geweest voor het fotofestival. Dat was de laatste dag, want ik had er lang over getwijfeld, onder andere omdat het Oud-Hollandse thema ('Made in Holland', Nederlandse fotografie van de afgelopen 60 jaar) me niet aansprak. Maar dat betekende dat ik deze keer alle foto's die ik wilde zien in drie uur kon bekijken. Ik heb het meest genoten van fotografen die feestelijke of feestelijk bedoelde uitingen van jongerencultuur in beeld brengen: Gerard Wessel, Ting Chan en Ellen Kok. En van drie andere jonge fotografen, die verschillend werk maken maar gemeen hebben dat ze vanuit een scherpe persoonlijke blik ingetogen beelden maken: Miloushka Bokma, Malou van Breevoort en de rijzende ster Manon van der Zwaal, die als studente met haar serie 'Zelfportret' (met bedvriendjes) meteen een prijs won bij de professionals van PANL.

Bij mijn vorige bezoek aan Naarden in 2001 vond ik dat de amateurs van de Fotobond zich konden meten met de beroepsfotografen. Dat viel deze keer tegen, misschien omdat ze zich aan straatportretten gewaagd hadden. Alleen de metro-serie van Peter van Tuijl en de Katwijkse foto's van Chris Bakker vond ik een tweede blik waard.

De tentoonstelling Roadmovie.nl in de Grote Kerk gaf volgens mij een veel te braaf beeld van de Nederlandse samenleving: weinig spanningen, bijna alleen verschuivingen tussen de polen kneuterigheid en uitbundigheid. Een van de hoogtepunten was een luchtfoto van grondwerk in Assendelft door Karel Tomeï: dat leek wel een gedicht in klei. Gelukkig zorgde Govert de Roos in Het Arsenaal voor de nodige emotie met zijn serie Schreeuwen. In dit verband vond ik het typisch dat de tentoonstelling Constante dreiging over geweld tegen vrouwen alleen over verre buitenlanden ging. (Op zich wel begrijpelijk omdat deze georganiseerd was door Amnesty International en Artsen zonder Grenzen.) Hier vond ik alleen de serie van Philip Blenkinsop over Nepal interessant, omdat die geen passieve slachtoffers afbeeldde, maar vrouwen die geronseld waren door het leger of de guerilla's.

Vergeleken met 2001 is het een vooruitgang dat de meeste fotografen nu een website hebben. Zo kan ik zelfs de vernielde serie van Zsolt Horvath bekijken, die laat zien hoe mensen naakt zijn onder hun uniform. Maar ik droom er nog steeds van dat ik mijn eigen catalogus van favoriete foto's kan samenstellen. Dat heb ik ook op het enqueteformulier geschreven, dus misschien komt die droom over twee jaar uit...
Overtuigen


Mooi verslag zo. Kan me wel vinden in he mening op zich. Naarden vond ik twee jaar geleden wat interessanter.

Bas (URL) - 22 Jun 2005 - 08:36

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.