08 Dec 2005 -Zapiro's satire

De Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro, een van mijn favoriete politieke tekenaars, heeft woensdag de Prins Claus Prijs gekregen. Opvallend dat prins Constantijn bij die gelegenheid een toespraak hield waarin hij de kracht van humor en satire loofde, onder verantwoordelijkheid van dezelfde premier Balkenende die zich twee jaar geleden nog ergerde aan satire over het koningshuis. Zapiro is een pseudoniem van Jonathan Shapiro. Hij tekent met penseel en pen. Hij begon te tekenen voor anti-apartheidsorganisaties en sinds 1994 is hij vaste cartoonist van de links-liberale krant Mail & Guardian. Maar hij beperkt zich niet tot voorspelbare linkse thema's als armoede, Bush, het klimaat en de erfenis van de apartheid. Hij hakt ook in op de dictatuur van Mugabe in Zimbabwe, ANC-vice-voorzitter Jacob Zuma (die is afgetreden als vice-president van het land wegens verdenking van corruptie, en zijn ANC-functie eindelijk dreigt kwijt te raken nu hij ook nog terecht staat voor verkrachting), en president Mbeki, die het verband tussen Aids en HIV ontkent. Zapiro's cartoons zijn al sinds de vorige eeuw op de site van "Africa's first online newspaper" te bekijken (na een dag gratis voor wie zich even met een e-mailadres registreert). Zie bijvoorbeeld de Zapiro van wereld-Aidsdag, waarin hij een bizarre fantasie combineert met een bijtende aanklacht.

Aanvulling 11-12: Op de site van Nieuwe Revu staat een bloemlezing van acht Zapiro-cartoons.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.