07 Mei 2006 -Het gevaar van rode rechters

Gisteren verscheen in de NRC een verontrustende waarschuwing van de Hoge Raad over het 'strafklimaat' in Nederland. Verontrustend omdat de raadsheren waarschuwen voor "verharding en verrechtsing". Dat is nogal wat, dat het hoogste rechtscollege de politieke richting van een meerderheid in de Tweede Kamer als een gevaar bestempelt - zo kritisch is de Hoge Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet geweest. Vier jaar na de moord op Pim Fortuyn is de linkse kerk weer volop aan het demoniseren. De linkse juristenkrant schrijft droogjes:

Drie van de elf raadsheren zijn lid van de PvdA, van de rest stemt een meerderheid doorgaans op die partij. Ook de vijf advocaten-generaal, verbonden aan de strafkamer van de Hoge Raad, stemmen veelal links van het midden.

Onze rode opperrechters zijn niet eens consequent soft, want ze zijn zo terughoudend geweest bij de herziening van omstreden strafzaken, dat de politiek daarvoor onder druk van de media een speciale toetsingscommissie heeft ingesteld. En volgens professor Wagenaar is dat maar het topje van de ijsberg. Nu proberen ze het aan het politieke klimaat toe te schrijven dat er onschuldigen gestraft worden. Ze klagen terecht over de OZB-blunder van Zalm, maar die heeft de politiek allang afgeserveerd. Ik hoor ze trouwens niet klagen over een advocaat-generaal die verboden wapens verzamelt of een procureur-generaal, verantwoordelijk voor het innen van verkeersboetes, die vindt dat de maximumsnelheid niet voor hemzelf geldt.

Nee, de Hoge Raad meent dat de rechtsstaat bedreigd wordt door nieuwe wetgeving tegen terroristische misdrijven. We moeten de vrienden van Bin Laden vrij rond laten lopen totdat er hard bewijs is dat ze een aanslag gaan plegen. Dat er af en toe een aanslag tussen de mazen van de wet doorglipt, dat moeten we maar accepteren, alsof het niet erger is dan een gewone moord of verkrachting.
Overtuigen


Kleine kanttekening: die wapens waren waarschijnlijk niet illegaal: http://www.volkskrant.nl/binnenland/arti..

Edwin () - 08 Mei 2006 - 15:52

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.