17 Jun 2006 -Fotograaf omzeilt Amerikaanse censuur via weblogs

Amir Normandi, Curtailed Wings

Afgelopen november schreef ik over de fotograaf Amir Normandi, wiens expositie No Veil Is Required haastig werd verwijderd door Harper College, een hogeschool in een buitenwijk van Chicago, na klachten van islamitische studenten, die zich gekwetst voelden omdat hij moslimvrouwen durfde te laten zien die hun sluier optilden. Later werden zijn foto's wel tentoongesteld in een galerij en op het web. In februari plaatste de Amerikaan van Iraanse afkomst een vervolg op dezelfde website, The Iranian, ter gelegenheid van het islamitische nieuwjaar.

Nu heeft Normandi een slim idee bedacht om Harper College en Amerikaanse universiteiten in het algemeen aan te sporen enige ruggegraat te tonen: hij laat verschillende webloggers foto's uit zijn komende tentoonstelling Desire No Shackle plaatsen als voorpublicatie. Zie ook zijn eigen fotolog en linklog. N.B. Deze foto's zijn auteursrechtelijk beschermd; het is niet de bedoeling om ze zonder toestemming van de fotograaf verder te verspreiden. Bovenstaande foto, "Curtailed Wings", is een primeur voor Onregelmatigheden. Ik werk graag aan mee aan deze actie, want nu de V.S. Ayaan Hirsi Ali opnemen, mogen wij wel wat terugdoen om de uitingsvrijheid in de landen van overzee te verdedigen.

(In Nederland zijn vergelijkbare affaires geweest, die ook al eens een weblog in actie hebben gebracht. Maar ondanks de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting blijken veel Amerikanen gemakkelijk over te gaan tot zelfcensuur, zoals de kranten die geen Deense cartoons durfden te plaatsen. Zouden ze gewend zijn aan censuur wegens de angst om tere kinderzieltjes te kwetsen met blote borsten en vloekwoorden? Het kan niet gezond zijn dat "Dat zeg je niet op tv" een bekende uitdrukking is. Misschien is niet angst voor gewelddadige moslims het belangrijkste motief, maar een neerbuigende politiek-correcte neiging om een minderheid te beschermen.)

Amir Normandi, The Islamic Code

De foto's van Normandi zijn natuurlijk braaf vergeleken met anti-christelijke kunst - wat zeg ik, ontelbare christelijke kunstwerken uit de afgelopen zes eeuwen vertonen meer bloot. Maar het ziet er niet naar uit dat hij voorzichtiger is geworden door de censuur. We krijgen geregeld van de Cohens en de Aboutalebs de waarschuwing te horen dat fundamentalistische moslims verder zullen radicaliseren als we ze niet respecteren en geen geduld met ze hebben. Dat geduld toon ik ook: ik vind elke hoofddoek een persoonlijke belediging, omdat de gedachte erachter is dat ik een vrouw met onbedekt haar zou aanranden. Toch ga ik geen bekende hoofddoekdraagsters bedreigen of vlaggen van islamitische landen in brand steken. Maar dat geduld mag wel eens wederzijds zijn: wanneer zullen al die islamieten met lange tenen beseffen dat hun protesten niet serieus worden genomen als zelfs de tekenaar van deze cartoon met de dood wordt bedreigd? Er zal nu wel weer geroepen worden dat er pornografische foto's bij zitten, maar daar heeft de fotograaf al een uitstekend antwoord op (zie de reacties bij dat bericht). Hij doet het niet af als bekrompenheid, maar wil graag die discussie aangaan, om erop te wijzen dat een echte man zich kan beheersen. Wie bovenstaande foto, "The Islamic Code", te gewelddadig vindt, zou deze oproep eens moeten lezen. Ik zie er trouwens een symbolische afrekening in.

Maar goed, met al dat moslimgedoe zou je bijna vergeten dat we het over kunstwerken hebben. Op het eerste gezicht waren deze foto's niet mijn kop thee. Ik houd wel van geposeerde portretten, maar dan liefst van het hyperrealistische soort, zoals bijvoorbeeld Marnix Goossens of Bettina Reims die maken met een technische camera. Normandi is dol op grote kleurvlakken, vooral in de primaire kleuren van de islam: groen, zwart, rood, wit. Het was een beetje misleidend dat ik in mijn vorige post het woord 'subtiel' gebruikte.

Het was ook misleidend dat ik het woord 'onderdrukking' gebruikte, want het sterkste punt van deze foto's is juist dat Normandi met veel humor prachtige sterke vrouwen portretteert. Hij laat zien hoe gesluierde vrouwen zich verzetten en dat ze niet bang hoeven te zijn om hun waardigheid te verliezen als ze hun lichaam laten zien. Het motto is: "Women's rights are human rights". De emancipatie van moslima's is de verantwoordelijkheid van zowel vrouwen als mannen en zal uiteindelijk zowel mannen als vrouwen gelukkiger maken - want wat betekent liefde als je partner geen volwaardig mens is? Als er nog kortzichtige macho's zijn die hopen te profiteren van de sharia, dan zou de voetbaloorlog hen toch aan het denken moeten zetten. (De islamitische rechtbanken die momenteel in Somalië oprukken hebben het verboden om naar het WK te kijken.) De jihadi's willen niet terug naar de jaren vijftig, maar naar de middeleeuwen.

(English translation will follow later.)
Overtuigen


Hey Edwin, bedankt for de tip!:-)

Myrtus () (URL) - 21 Jun 2006 - 15:20

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.