03 Dec 2006 -Pleegouders voor weesrijmen

Ter gelegenheid van Sinterklaas schrijft Jaap Bakker, samensteller van een rijmwoordenboek, in het decembernummer van Onze Taal (gisteren in de bus) over Nederlandse woorden waar niets op rijmt (artikel in PDF). Hij beweert dat de enige woorden van één lettergreep waar niets op rijmt niet herfst en twaalf, maar jongst en verkleumd zijn. Natuurlijk daagt hij de lezers uit om de ontbrekende rijmwoorden te vinden, en omdat hij dit koppel nogal saai vindt, voegt hij er de leenwoorden googelen en Al-Qaida aan toe. Die uitdaging neem ik graag aan. Wie het eerst zelf wil proberen moet niet verder lezen.

Aanvulling 4-12: 'Verkleumd' telt natuurlijk twee lettergrepen, maar het is een rijm van één lettergreep, doordat de klemtoon op de laatste ligt.

Eerst vroeg ik me af of onkste rijmt op jongste, maar het kan beter:

Van alle schrijvers is Thomas het jongst
Maar zijn boekje is niet het oblongst.

Voor het andere Nederweesrijm is enige dichterlijke vrijheid vereist:

een hannes hant
een Jannes jant
een lobbes lobt
een Hobbes hobt
een dreumes dreumt
al is-ie verkleumd

(Ja, ik weet dat een weesrijm officieel iets anders is, maar Sinterklaas is geen mierenneuker.) Hetzelfde rijmwoord werkt ook met een ander truucje:

een priester geleuft
een dief die bereuft
een keuter die dreumt
ook al is-ie verkleumd

Voor googelen levert Google zelf al een rijmwoord, dus daar valt geen eer aan te behalen. Wie via Froogle op Amerikaanse webwinkels zoekt is natuurlijk aan het froogelen. Froogle is een woordspeling op frugal, wat 'zuinig' betekent. Googelen op froogelen levert momenteel één treffer op in het Nederlands en één in het Duits. Al-Qaida is interessanter en daar heb ik twee verschillende oplossingen voor gevonden:

Loes tekent Samir met een camera lucida.
Hij zegt: 't is niet Al-Qaida maar Al-Qa'ida.

Pim die de r niet kon zeggen
Zag een terrorist van Al-Qaida.
Hij wist het niet uit te leggen
En kon alleen maar roepen: Hij daa'!
Overtuigen


Vorige koppeling kwam niet goed door: users.telenet.be/FransNijs/ Webpagina's/Woorden/Onrijm.htm. Dus users.telenet.be/FransNijs/ met erachter nog Webpagina's/Woorden/Onrijm.htm

[ Edwin: Het liep vast op die apostrof in de URL. Klik op http://users.telenet.be/FransNijs/Webpag.. ]

Frans Nijs () (URL) - 05 Dec 2006 - 18:21

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.