21 Mei 2004 -Weg met Noord-Holland!

Joop Post is lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland voor het CDA en hij wil een middeleeuwse tol invoeren: alle automobilisten die over Noord-Hollandse wegen rijden zouden volgens hem een 'provinciaal autovignet' moeten aanschaffen. Het vignet zou Ä 30 moeten kosten en 'een wervende functie' voor de provincie hebben, omdat een paar euro aan kortingen zou worden teruggegeven. Leuk bedacht, maar ik heb een beter idee om de verkeersproblemen van Noord-Holland op te lossen: hef die provincie op!

Ere wie ere toekomt: de Hilversumse gemeenteraadsfracties van de PvdA en Leefbaar Hilversum hebben me op dit idee gebracht. Vorige week stelden zij namelijk voor dat Hilversum zich bij de provincie Utrecht zou aansluiten, omdat de gedeputeerden in Haarlem weigeren een nieuwe ontsluitingsweg naar het Mediapark aan te leggen. Natuurlijk zijn de Hilversummers welkom bij ons. Ze wonen op loopafstand van de stad en zijn alleen door een speling van de geschiedenis bij Noord-Holland terecht gekomen. Maar het is onzin om de hoofdplaats van het Gooi eruit te halen - dat gebied hoort in z'n geheel bij Utrecht. Maar zelfs als die historische vergissing gecorrigeerd wordt, hangt de rest van Noord-Holland nog steeds als los zand aan elkaar. Dat is natuurlijk de diepere oorzaak van het gebrek aan geld voor nieuwe wegen: iedere streek wil zelf wegen aanleggen maar niet voor de andere betalen. Dat Statenlid Post het geld van buiten de provincie wil halen is een bewijs van onvermogen.

Het Amstelland zou mooi aansluiten bij Vechtstreek als het bij Utrecht kwam. Het stedelijke en industriŽle gebied met Haarlem, Amsterdam, Schiphol, de IJmond en de Zaanstreek heeft meer te maken met de rest van de Randstad dan met Lutjebroek. Dat voegen we dus bij Zuid-Holland, dat dan weer gewoon Holland kan heten. De slaapsteden Hoorn, Enkhuizen, Edam en Purmerend passen perfect bij Flevoland, net als de vissersdorpen Volendam en Marken en die andere IJsselmeerpolder, de Wieringermeer. En West-Friesland, dat spreekt vanzelf. Zo'n herindeling levert de volgende provinciekaart van Nederland op:

De elf provincies van Nederland

P.S. Als dit niet werkt, is er voor het Gooi nog een andere oplossing, maar die vind ik wel erg radicaal.
Overtuigen


Pardon, Jan Nagel opperde de idee om 't Gooi bij Utrecht te voegen?
Zie: http://www.pvdahilversum.nl/article.php3..

Jan Rensen (URL) - 22 Mei 2004 - 01:11

Maar waarom dan niet meteen Nederland opheffen? Ik pleit voor aansluiting bij Frankrijk, of Duitsland, als Departement Pays Bas, of uitbreiding van bundesland NordReinWestphalen, of zo. Dan kunnen we allemaal straks gaan moeilijk doen over Nederlands als eerste of tweede taal, en krijgen de Friezen en Limburgers en wellicht de Zeeuwen over drie generaties behoefte aan afsplitsing, verzelfstandiging en wat dies meer zij. Voor het koningshuis is aansluiting bij Duitsland het gemakkelijkste, tenslotte is het half Duits, en in Duitsland leven ze altijd zeer met ons Koningshuis mee, dus op voorwaarde dat het lintenknippen enzo doorgaat moet daar wat te regelen zijn.

Hartelijke groet,

Lizet boordevol goede ideeen op de zaterdagmorgen.
PS: ik 'dein' even niet actief mee, want te druk met creatief schrijven en dan leidt het zo af.

Lizet () - 22 Mei 2004 - 09:21

Jan Rensen: Zo kwam het wel over in het bericht van RTV Utrecht. Ik heb het nu aangepast, maar misschien moet de Hilversumse PvdA eens een ervaren journalist inhuren als voorlichter, om hun plannen beter te verkopen ;-)

Lizet: Gerard Reve kon dat toch mooier zeggen.

Edwin - 22 Mei 2004 - 12:46

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.