03 Sep 2004 -Bush gaat winnen

George W. Bush maakt dankbaar gebruik van het dubieuze verleden van zijn tegenstander:

America has done this kind of work before and there have always been doubters. In 1946, 18 months after the fall of Berlin to allied forces, a journalist wrote in the New York Times, "Germany is a land in an acute stage of economic, political and moral crisis. [European] capitals are frightened. In every [military] headquarters, one meets alarmed officials doing their utmost to deal with the consequences of the occupation policy that they admit has failed." End quote.

Maybe that same person's still around, writing editorials.

Die tegenstander is niet alleen de New York Times, maar de hele linkse media: de drie grote tv-netwerken plus CNN, de publieke omroepen NPR en PBS, de persbureaus Reuters en (in mindere mate) AP en alle kwaliteitskranten behalve de Wall Street Journal. Als u denkt dat ik er snel bij ben, dan vergist u zich. The Independent deed van te voren al verslag van de toespraak. Niet alleen van de tekst, die vooraf beschikbaar was, maar ook van de reactie van het publiek en wat Bush daarna ging doen, in de verleden tijd. Zulke tijdmachinereportages zijn in de mode, want Lewis Lapham van Harper's Weekly versloeg de hele conventie al een week geleden. Er waren meer tijdreizigers deze week. En dat is dan slechts een klein percentage dat per ongeluk aan het licht kwam.

De gevestigde media zijn partijdig (zoals een journalist van ABC en de ombudsman van de New York Times zelf toegaven), zo partijdig dat het niet veel uitmaakt of ze vooraf verslag doen. De New York Times als de Washington Post plaatsten na de toespraak van Bush bijna identieke 'nieuwsanalyses' waarin ze benadrukten dat de president weinig concrete plannen meldde. De president kondigde inderdaad geen grote hervormingen aan en was als altijd vaag over de financiering, maar op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs presenteerde hij veel gedetailleerder voornemens dan Kerry een maand geleden. Zell Miller, de Democratische senator die liever zijn partij dan zijn land in de steek liet, sprak gisteren veel uitgebreider over de politieke loopbaan van zijn collega dan Kerry zelf in zijn hele campagne. Maar de 'boys on the bus' spraken er schande van, ze noemden het een haatdragende persoonlijke aanval en Jan Tromp schreef dat netjes over voor de Volkskrant.

Bush is er niet de man naar om te klagen over de haatcampagnes tegen hemzelf en zijn regering. Hij is een pokeraar die zijn tegenspelers zo lang mogelijk laat bluffen. Dat is natuurlijk een risico: het betekent dat de tegenpartij de politieke agenda grotendeels bepaalt. Maar nu de kaarten op tafel komen, wordt duidelijk dat Kerry een enorme blunder heeft gemaakt. Hij heeft de kans gemist om de economische tegenwind bovenaan op de agenda te zetten en om een toekomstvisie uit te dragen. Hij voert campagne als de ABB-kandidaat (anybody but Bush), maar hij blijkt de enige eigenschappen te missen die voor die rol vereist zijn: basale competentie en persoonlijke integriteit.

John Kerry is niet de tegenstander van Bush, maar van zichzelf. Een kandidaat die voortdurend hamert op zijn oorlogsverleden, terwijl hij na zijn dienst in Vietnam beweerde dat zijn kameraden stelselmatig oorlogsmisdaden pleegden, en zijn land verraadde door te onderhandelen met de Vietnamese communisten, die vervolgens wordt betrapt op allerlei leugentjes en halve waarheden, ook al deden de oude media hun best om die onder de pet te houden, die daarop veel te laat reageert, met opnieuw een aanval op diezelfde veteranen, die letterlijk duizenden adviseurs heeft verzameld in zijn stuurloze campagneteam, zo'n kandidaat is gewoon incompetent. Je vraagt je af hoe hij ooit senator heeft kunnen worden.

Met de eerste lezer die de uitdaging aanneemt wed ik dat president George W. Bush de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint op 2 november 2004. Ik zet een windvaan in en u een cowboyhoed.
Overtuigen


kerry gaat winnen.:

kim - 01 Nov 2004 - 13:29

Hé, een reactie! Kim, je kunt nog meedoen aan de weddenschap als je vandaag (Nederlandse tijd) je naam en adres mailt naar woordenboer[AT]planet.nl

Edwin - 02 Nov 2004 - 08:11

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.