08 Sep 2004 -Een diplomatieke oplossing

De noodlottige afloop van het tragische gijzelingsdrama in Beslan bewijst weer eens dat een conflict met opstandelingen niet met dom geweld opgelost kan worden, maar alleen door vreedzaam overleg. Voor de in Irak ontvoerde Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot is er gelukkig nog hoop, ten dele dankzij de diplomatieke benadering van Parijs, maar natuurlijk vooral dankzij de indrukwekkende oproep aan de Iraakse strijders om 'ruimte en tijd te geven aan de diplomatie om tot een oplossing te komen', ondertekend door meer dan 600 Nederlandse journalisten. Een van de initiatiefnemers is Thomas Erdbrink, Midden-Oostencorrespondent van NRC Handelsblad. Ook ondertekenaars Oscar Garschagen en Conny Mus doen verslag uit die regio. Zij zouden uiteraard nooit getekend hebben als dat niet een belangrijk positief signaal zou zijn geweest naar de Iraakse militanten toe (nooit het t-woord gebruiken, want dat is partijdig en subjectief, en het zou nu contraproductief zijn om de ontvoerders te beledigen).

Maar er is één ding wat ik niet begrijp. Er is een diplomatieke oplossing in zicht nu het Islamitische Leger van Irak behalve een welkome wapenstilstand een losgeld van 5 miljoen dollar lijkt te eisen in ruil voor de vrijlating van Chesnot en Malbrunot. Waarom is de Nederlandse Vereniging van Journalisten nog geen collecte begonnen om te helpen dat bedrag bij elkaar te brengen?
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.